HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A NASA szuperötvözettel igyekszik élénkíteni az amerikai gazdaságot

ferenck 2024.05.23. 08:00

A légjármű-iparban többen feszegetik az innováció határait. A NASA a forradalmi jelentőségűnek tartott GRX-810 szuperötvözet licencelésével azonban nemcsak a szektor jövőjét egyengeti, hanem az egész amerikai gazdaságot élénkíti. Kivételes tulajdonságainak és nyomtathatóságának köszönhetően, az új anyaggal jelentősen javítható repülőgépek és űrhajók kritikus alkatrészeinek minősége.

Az űrügynökség május első hetében adott négy amerikai vállalatnak exkluzív licencjogokat: Carpenter Technology, Elementum 3D, valamint a fejlett anyagokkal foglalkozó Linde Advanced Material Technology, és a porötvözetekre specializálódott Powder Alloy Corporation.

3dnyomtatas_nasa_anyag.jpg

A partnerségek a befektetések állami megtérülésének maximalizálását szolgálják, elősegítik az ötvözet gyors ipari integrációját. A haszon közvetlen, a NASA szabadalmai partnereknek történő licencelésével komoly szerepet játszik a technológiatranszferben – hangsúlyozza az űrügynökség. Nem ez az első ilyen eset, legalább kétezer újításukat hasznosították már hasonlóképpen.

A hagyományos ötvözetekkel ellentétben, a GRX-810 már az aprólékos kialakításával kitűnik. Azért tervezték így, hogy kibírja a levegő és az űr extrém viszonyait. Nagyon tartós és erős, tűri az 1000 Celsius-fok feletti hőmérsékletet is. Tökéletesen alkalmas kritikus, magas igénybevételű alkatrészekhez, mint a folyékony rakétamotorok adagolói, égőkamrák, turbinák.

A fejlett számítógépes modellezés és a nagyon pontos lézeres 3D nyomtatás kombinációjával, a NASA tudósai a mikroszerkezetbe integrált, oxigénnel dúsított atomokkal érték el az anyag különleges erősségét.

A hagyományos nikkelalapú ötvözetekkel összehasonlítva, a GRX-810 több fontos paraméterben jobb. Masszívabban ellenáll az extrém hőmérsékletnek, nyomásnak, oxidációnak, 2500-szorosára növeli repülőgép-alkatrészek életciklusát.

Széleskörű használatával csökkennek az iparág kiadásai, nő a hatékonyság, fenntarthatóbbá válik a légi közlekedés.

Címkék: űrhajó repülőgép anyagtudomány NASA ötvözetek

Szólj hozzá!

3D nyomtatott szavazólapok Indiában

ferenck 2024.05.22. 08:00

A Guwahati Indiai Technológiai Intézet (IIT Guwahati) és a szavazók tájékoztatásával, választási részvételével foglalkozó szervezet, a SVEEP újrahasznosítható anyagból, kukoricaszirupból kinyert PLA-ből (politejsavból) nyomtatott szavazólapot a 2024-es országos választásokra.

Az FDM nyomtatótechnológiával készült, mobiltelefon-méretű lapok rendeltetése, hogy megkönnyítsék a szavazást. Az elméleti alapokat egy nap alatt dolgozták ki, egy-egy nyomat kivitelezése három-négy óráig tartott. A lapokon a jelöltek neve, pártjaik logója szerepel. Ha megnyomjuk valamelyiket, enyhe sípolásszerű hangot ad ki.

3dnyomtatas_indiai_szavazolap.jpg

Az egész munka két napig tartott. A projekt a választási felvilágosítás mellett a 3D nyomtatás nemzeti szintű népszerűsítését is célozza. Az illetékes állami szervezetek az országot mielőbb nagyon fontos gyártó csomóponttá akarják átalakítani.

A nyomatok nehezen megközelíthető, elzárt területeken lehetnek különösen fontosak. Az ott élők gyanakvóbbak az elektronikus választási gépekkel szemben, az új szavazólapokkal viszont jócskán csökkenhet a gyanakvásuk, jobban megbíznak a technológiában.

A kezdeményezés növelheti a lelkesedést, és ez az első szavazókra hatványozottan érvényes lehet – hangsúlyozzák a fejlesztők.

Az IIT Guwahati nem most foglalkozik először 3D nyomtatással. A G20 Csúcs kezdeményezéseihez fenntartható betonból nyomtattak biztonsági posztot. A poszt ötvenhat modulból áll, és a munkaidőt jelentősen csökkentő technológia más építkezéseknél is használható.

2022-ben helyi ipari hulladékot újrahasznosítva, nagyméretű szerkezeteket, például közterületi bútoralkalmatosságokat nyomtattak. A tervek optimalizálásával, hetvenöt százalékkal csökkentették a betonfelhasználást.

Címkék: politika India

Szólj hozzá!

3D nyomtatás szélturbina-gyártáshoz

ferenck 2024.05.21. 08:00

Szélturbinák lapátjait hagyományosan specializált üzemekben gyártják. Nagy öntőformákat használnak hozzájuk, és onnan szállítják a kész darabokat a kamionokkal a telepítés gyakran távoli helyszínére. Az egészhez alapos tervezés kell, komoly logisztikai kihívásokkal. Mivel a szállítás üzemanyag-igényes, és az alapanyag nem hasznosítható újra, szignifikáns a környezeti lábnyom.

A Virginia Tech kutatói változtatni szeretnének, és az USA Energetikai Minisztériuma ötvenmillió dolláros támogatásával additív gyártótechnikákat használnának. velük forradalmasítanák a szélturbina-gyártást, egyben fenntartható megoldást is kínálnak, és a logisztika szintén könnyebben menne.

3dnyomtatas_szelturbina_1.jpg

A támogatás a széltechnológiák gyártását javító hetvenkétmilliós kezdeményezés része. A lapátokat új és újrahasznosítható termoplasztikus anyagból, a felsőoktatási intézményben fejlesztett, a szükséges paraméterekkel rendelkező polimerkompotitból készítik.

A logisztikát helyszíni gyártással oldanák meg, a lapátokat ott nyomtatják, ahol munkába állnak. A robotikailag vezérelt nyomtatófolyamattal nagyméretű tárgyak, például magánál a 3D printernél is nagyobb turbinalapátok gyárthatók.

Az innovatív megközelítést alkalmazva, drasztikusan csökken a hulladék, nincs szükség kockázatos anyagokra. Az újrahasznosíthatóság következtében, a turbinalapátok életciklusának végén vagy meghibásodáskor, nyugodtan eltörhetnek, mert mindegyiket reciklálják, majd újranyomtatják. Nemcsak az anyag fenntarthatóságát növelik, hanem a gyártáshoz szükséges energiafogyasztást és erőforrás-igényt is csökkentik ezzel.

Az interdiszciplináris munkában a Nemzeti Újrahasznosítható Energia Labor (NREL) és a TPI Composites ipari partner is részt vesz. Utóbbi biztosítja a tesztlehetőségeket, garantálva, hogy a projekt eredményei méretezhetők és iparilag relevánsak legyenek. A Virginia Tech szerint projektjük az új technológiák és az anyagtudomány konvergenciája.

Az egyedi tervoptimalizáló technikákat robotikus nyomtatással és újfajta anyag-felhasználással kombinálva, valóban környezetbarátabbá, olcsóbbá változtatható a szélturbina-lapátok gyártása.

Címkék: szélerőmű energiaellátás környezetbarát technológiák

Szólj hozzá!

Op-art mintás elektromos autót nyomtattak

ferenck 2024.05.17. 08:00

Az autóiparban évek óta alkalmazzák a 3D nyomtatást, a technológia fontos szerepet játszik az elektromosjármű-gyártás felé történő elmozdulásban, a lehetőségek jobban kiaknázhatók vele.

Már a prototípus-készítésnél könnyebb egyedire kialakítani, személyre szabni járműveket, bonyolultabb részletek is megvalósíthatók 3D nyomtatással, és nem utolsósorban csökkennek az előállítási költségek.

3dnyomtatas_elektromosauto.jpg

A spanyol e-Miles és a Malena Engineering e-Miles L7-e a legújabb példa a 3DP autóipari alkalmazására. A különleges autót karosszéria-elemektől más külső cuccokig, kilencven százalékban nyomtatták. A munkában a svéd Helsingborg városa és az ottani Lund Egyetem is részt vett.

A projektet egy helsingborgi innovációs központ megnyitóján mutatták be. A járművet a városi mobilitás és a fenntartható szállítás fontos előrelépésének tartják.

3dnyomtatas_elektromosauto0.jpg

Azért is egyedi, mert a designt kifejezetten városi közegre találták ki. Ellentétben a hagyományos autókkal, az e-Miles L7-et kormánykerék és pedálok helyett joystickkel szerelték fel, és így csökkentett mozgásképességű személyek is tudják használni, plusz a használat is biztonságosabb.

Előtte azonban szigorú teszteken kell átesnie. Helsingborgban kerül sor rájuk, amellyel a város előkelő helyre kerül az európai mobilitásban, intelligens közlekedési megoldásokban.

A jármű alumínium alvázát nyomtatott karosszériával egészítették ki. A kilencven százalékos additív gyártással drasztikusan csökkentették az előállítás közben kibocsátott széndioxid-mennyiséget. 2,85 méter hosszú, tömege hatszáz kiló. Akkumulátorának teljesítménye négy, a motoré nyolc kilowatt, nyolc óránként kell újratölteni, maximális sebessége 85 km/h.

Az ajtókat és az üléseket a Malena Engineering az Inter IKEA-val közösen dolgozta ki.

Címkék: közlekedés autó elektromos autó jármű

Szólj hozzá!

Tengeri energiaforrások kiaknázása 3D nyomtatással

ferenck 2024.05.16. 08:00

Globálisan egyre jobban szeretnénk csökkenteni a fosszilis fűtőanyagoktól való függőséget, és így törvényszerűen alternatív, tiszta és megújuló energiaforrások után nézünk. A tengerből – hullámokból, dagályból, áramlatokból – kinyert energia is ilyen. Óriási potenciál rejlik benne, a fenntartható fejlődés egyik záloga.

Mint szinte minden technológiai újításnál, a környezetbarát opciók között ezúttal is szerepel a 3D nyomtatás, hogy hogyan kapcsolható össze tengeri energiaforrásokkal. Az USA Újrahasznosítható Energia Nemzeti Laboratóriuma (NREL) és az Északnyugat Csendes-óceáni Nemzeti Laboratórium közösen keresik a megoldást.

3dnyomtatas_tengerenergia.jpg

Az NREL tudósai évek óta tanulmányozzák, hogy a 3D nyomtatás milyen praktikus alkalmazásaival javíthatnak a tengeri energiatechnológiákon. A hagyományos műanyag-nyomtatás érthető okokból kevésbé működik ebben a környezetben, és miután rájöttek erre, a nyomatok erőssége és tartóssága miatt, a fémprintelés felé fordultak.

Kiderült, hogy ezek a tulajdonságok kulcsfontosságúak lehetnek tengeri energiaforrások hasznosításában, például szélerőműveknél. Míg a jellegzetes műanyag-nyomtatással nem hozhatók létre az óceán erejének ellenálló masszív komponensek, addig fémmel igen.

A kutatók választása a korrózióval szemben ellenálló rozsdamentes acélra esett, árapály-turbinákhoz, szélerőművek turbinalapátjaihoz használják. Lézeres fémlerakást alkalmazva, a nagy légáramlatokat és az óceán más tevékenységeit tűrő tartós alkatrészek gyártása a cél.

Ezeket az alkatrészeket szigorú teszteknek vetik alá. A tervet és a tartósságot hitelesítik velük, közben látják, hogy valóvilág-környezetekben is működnek, vagy sem. Ha elmennek a lehetőségek határáig, jobban megértik a nyomatok funkcióit, látják hiányosságaikat.

A 3DP természetesen nemcsak a tervezésben hasznos, hanem például a gyártás költségeit és idejét is csökkenti. Alkatrészek egyedire, részletesebben alakíthatók ki; gyors prototípuskészítéssel hamarabb lesz tesztelés, szinte azonnal több módosítás alkalmazható, jól működik az iteratív tervezés.

Címkék: acél energiaforrások környezetbarát technológiák fémnyomtatás

Szólj hozzá!

Tízmilliárd dolláros a 3D nyomtatás világpiaca

ferenck 2024.05.15. 08:00

A német AMPOWER tanácsadó cég közzétette 2024-es jelentését, átfogó elemzést a 3D nyomtatás-szektor 2023-as fejlődéséről és a következő öt évet meghatározó trendekről. A tanulmány az iparágat, a berendezéseket, az anyagokat és a szolgáltatásokat tekinti át.

2023-ban a globális ipari fém- és polimernyomtatás piaca 10,3 százalékkal növekedett 2022-höz képest, elérve a 10,50 milliárd dollárt. A növekedés mértéke azonban alacsonyabb volt, mint az egy évvel korábbi tizennyolc százalék. A csökkenés részben a berendezés-beszállítók visszafogott, kb. öt százalékos 2023-as növekedésével magyarázható.

3dnyomtatas_vilagpiac.jpg

A lassulás ellenére, további növekedés várható. Éves átlagban 13,9 százalékkal számolnak, így az előrejelzés alapján az additív gyártás világpiaca 2028-ra elérheti a húszmilliárd dollárt.

Az űrverseny felpörgése és a növekvő védelmi kiadások miatt jelenleg a légjármű- és a védelmi ipar a legerősebb piaci hajtóerők. A két szektorban 2022-ben és 2023-ban harminc százalékos volt az összesített növekedés. A tendencia folytatása várható. A fogászatban szintén nagyon erős a 3DP. Ezzel szemben a földi járműiparban a befektetések stagnálnak, a befektetők további technológiai újításokra várnak.

A fémes porágy-fúziós (PBF) rendszerek jelentették a 2023-as bevételek negyven, a polimeres PBF-ek pedig a tíz százalékát. Egyelőre nem felel meg minden a fejlett iparosítás feltételeinek, a folyamatos innovációval viszont szignifikánsan fejlődnek az additív gyártótechnológiák.

A 3DP startupoknak a kockázati tőkebefektetés világméretű csökkenése miatt nem 2023 volt a legjobb évük. A startup-szcéna viszonylagos stagnálásában az is közrejátszik, hogy sok kezdő cég nem tudja teljesíteni a megígért vállalásokat, bevételeik a vártnál kevesebbek.

Az értékesítők és a beszállítók is erősebb évre számítottak, azaz a piaci kihívások tovább nőttek. A PBF-alapú rendszerek viszont még kezdő szinten is jól teljesítenek.

A polimereket illetően, az anyagpiac tizenkét százalékkal nőtt 2023-ban, a növekedés folyamatos, a rendszerek termelékenységi mutatói is egyre javulnak. A PA12 változatlanul a legkeresettebb anyag.

Címkék: trendek ipar nyomtatóanyagok fémnyomtatás

Szólj hozzá!

Connecticut állami juttatásokkal díjazza a 3D nyomtatás terjedését

ferenck 2024.05.14. 08:00

Connecticut szövetségi állam 600 ezer dollárral – száz-százezerrel – támogat hat vállalatot a 3D nyomtatás alkalmazásában. A technológiával ipari tevékenységek hatékonyságát javítják, felpörgetik az innovációt, csúcsminőségű fémnyomtatókkal végtermékeket és szerszámokat készítenek, miközben a polimeralapú printelés lehetőségei is nőnek – hangsúlyozza az állam vezetése.

Az Additive Manufacturing Adoption Program (AMAP) keretében nyújtott támogatás feltétele, hogy az érintett vállalatok a juttatással megegyező vagy nagyobb mennyiségben költsenek a technológiára. A programot a Connecticuti Gyártásinnováció Alap tanácsadó testülete és a Fejlett Technológiák Connecticuti Központja (CCAT) kezdeményezte. Ezeket a szervezeteket a szövetségi állam az USA-ban élenjáró gyártószektorának további növekedéséért és a folyamatos innovációért hozták létre.

3dnyomtatas_connecticut.jpg

A program háromszáznál kevesebb személyt alkalmazó cégekre vonatkozik, a támogatási kérvényeket január 1. és február 29. között kellett benyújtani, közülük választottak ki hatot.

Országszerte változatlanul gyorsan fejlődik a gyártás, és biztosítani akarják, hogy Connecticut az élvonalban maradjon. A program megfelelő eszköz az állam kisebb gyártóival való együttműködésre, a növekedés rajtuk keresztül történő támogatására – emelte ki Ned Lamont kormányzó.

Az AMAP és hasonló programok sokat segítenek a helyi gyártóknak az additív gyártás lehetőségeinek kihasználásában, szakértelmük növelésében, mindezzel pedig Connecticut ellátási láncát nemcsak a jelenben, hanem a jövőben is erősítik.

Senki nem gondolja, hogy a 3D nyomtatótechnológia fejlődése lelassulna, sőt, pont fordítva történik. A 3DP adaptációjának a szövetségi állam ellátási láncán keresztüli promótálása kulcsfontosságú a kihívások kezelésében, a dinamikus piacok nyújtotta lehetőségek megragadásában – jelentette ki Ron Angelo, a CCAT elnöke. A támogatással és az abból kivitelezett befektetésekkel felgyorsul az adott cégek például szerszám- és prototípus-készítő tevékenysége, ügyfélkörük új megrendelőkkel bővül.

Címkék: ipar startupok

Szólj hozzá!

3D nyomtatással tartják karban a Cornell Egyetem tóvédő rendszerét

ferenck 2024.05.13. 08:00

A fenntarthatóság megőrzése – fenntartása – komoly feladat, komplex kihívás, mert meg kell találni a környezetvédelem és a hatékony működtetés egyensúlyát. Innovatív megoldások nélkül nem megy.

A Cornell Egyetem május első hetében végzett karbantartási munkát tó-forrás hűtőrendszerén (Lake Source Cooling, LSC). A munkára a Cayunga-tavat elárasztó kagylók, törmelékek és hulladékok miatt volt szükség. A 3D nyomtatótechnológiát is használták hozzá.

3dnyomtatas_cornell_1.jpg

A rendszer a tó jeges mélységeit használja hűtésre, egyben jelentősen csökkenti az áramfogyasztást, valamint a Cornell Egyetem és az Ithaca Főiskola összesített kiadásait. Hűtőberendezések használata és üvegházhatású gázok kibocsátása nélkül, évente több mint húszmillió kilowattóra elektromosságot spórol meg az oktatási intézményeknek.

A kagylótelepek elszaporodása a vízáramlás drasztikus csökkenésével fenyegeti a rendszer működését. Ezért van szükség időnként mindenre kiterjedő, szisztematikus karbantartásra, másként nem garantálható a csúcsteljesítmény.

Első lépésben láncokat akasztanak az LSC közel nyolcvan méterrel tó felszíne alatt lévő, nagyméretű fém védőernyőjére, mert a rögzítéssel a felszínre emelhető. Csakhogy a láncokat többszöri próbálkozás után sem tudták rögzíteni, és egyértelművé vált: innovatív megoldásra van szükségük.

Úgy döntöttek, hogy a 3D nyomtatás lesz az; a technológia növeli a kivitelezés hatékonyságát. Printelt termoplasztikus darabokkal kezdték, ezekkel már könnyebben és gyorsabban ment a láncok és a védőernyő összekapcsolása.

A kivitelezésben mérnökök, diákok és fejlett vízalatti robotok vettek részt, a rendszer aprólékos és gondos megtisztítása az ő koordinált munkájukkal valósulhatott meg.

Az LSC sikeres karbantartása megnyithatja az utat a folyamatosan fenntartható hűtés felé, a 3D nyomtatás pedig egyre értékesebb munkatechnológiává válik hozzá. A Cornell Egyetem precedenst teremtett, más intézmények még innovatívabb megoldásokkal követhetik a példáját.

Címkék: környezetvédelem

Szólj hozzá!

3D nyomtatótechnológiával dolgozó cég lövi fel hamarosan a világűrbe a NASA két műholdját

ferenck 2024.05.10. 08:00

Az űrrendszerekkel foglalkozó amerikai Rocket Lab rakétákat lő fel a világűrbe. Megoldásaikban kulcsszerepet játszik a 3D nyomtatás, a technológia nélkül működésüket már el sem tudják képzelni.

Jelenleg a NASA PREFIRE missziójának részeként két Electron rakéta fellövését tervezik. Mindkettővel 525 kilométeres keringési pályára állítanak egy-egy műholdat. A fellövéseknek az Új-Zéland Északi szigetének északnyugati csücskében található Mahia komplexuma ad otthont. A Rocket Lab negyvennyolcadik és negyvenkilencedik, idén hatodik és hetedik rakéta-fellövésére kerül sor.

3dnyomtatas_nasa_muholdak.jpg

A PREFIRE az éghajlatváltozásra összpontosít. A misszió során első alkalommal fogják infravörös és távoli infravörös hullámhosszon szisztematikusan mérni a Föld sarki régióiban elveszített hőt.

Az Arktika és az Antarktika klímaviszonyait és következményeit olyan jelenségek határozzák meg, mint a szélsőséges viharok, áradások és a partok menti erózió.

Mihelyst külön pályáikra állítják a műholdakat, a sarki régiók között fognak működni, és mérik majd a termikus infravörös sugárzást, ugyanazt az energiatípust, amelyet hőlámpák bocsátanak ki. Méréseikkel az éghajlat-modelleket pontosítják, és segítenek előrejelezni a globális felmelegedés miatt bekövetkező változásokat.

A PREFIRE küldetést két kockaműhold – 6U CubeSat – valósítja meg, az alapfeladatokat tíz hónap alatt kell elvégezniük. Munkájukkal sokat segítenek klímakutatóknak.

Az ilyen típusú misszióknál a rendkívül pontos Electron különösen hasznos, mindig jó munkát végez kisméretű műholdakkal. A Rocket Lab több alkalommal dolgozott együtt a NASA-val (CAPSTONE, TROPICS, ACS3), és soha nem volt probléma, a műholdakat mindig pont ott és akkor helyezték el, ahol és amikor kellett. A mostani fellövésekre május 22-én vagy utána kerül sor.

 

Címkék: klímaváltozás rakéta műhold NASA

Szólj hozzá!

3D nyomtatás a nigériai olaj- és gáziparban

ferenck 2024.05.09. 08:00

Afrika legnagyobb gazdaságaként, Nigéria a régió egyik legmasszívabb energiaszektorával rendelkezik, az olaj- és gázipar sok kulcsszereplőjének ad otthont.

Napjainkban az iparág komoly kihívásokkal néz szembe. Ezek egyike az elöregedő felszerelésekhez tartozó berendezések fenn- és karbantartása. Azért problémás, mert régi alkatrészeket nehéz vagy lehetetlen beszerezni. Ha nem állnak rendelkezésre a hosszú ideig és nehezen gyártható darabok, a munkafolyamatok szünetelnek, leállhatnak, komoly veszteségeket okozva vállalatoknak.

3dnyomtatas_nigeria.jpg

A berlini 3YOURMIND szoftvercég összeállt Nyugat-Afrika első ipari additívgyártás-szolgáltatójával, a nigériai RusselSmith-szel, hogy javítson az olaj- és gázipar számára szükséges darabok azonosításán, digitalizálásán és 3D nyomtatásán. Az ország fővárosa, Lagos-székhelyű cég a Nigériai Felvizi Kőolaj Szabályozó Bizottság (NUPRC) által egyedüliként képesített szervezet nem fémalapú, ipari additívgyártás-megoldások olaj- és gázszektoron belüli alkalmazására.

Tehát ők hivatottak áthidalni a szükséges és a rendelkezésre álló darabok közötti űrt. A hiányzó tárgyakat lokálisan gyártják, amellyel felgyorsul az előállítás, és egyben a költségek is csökkennek.

A munkához a 3YOURMIND alkatrész-azonosító szoftverét használják, vele találják meg az iparágban működő 3D nyomtatás-alkalmazásokat. Mihelyst azonosították ezek technikai kompatibilitását, és hogy megéri-e a gyártás, vagy sem, a RusselSmith szakértelmét felhasználva, optimalizálja és legyártja a szükséges darabokat.

Az optimalizált részeket hozzáadják a 3YOURMIND által működtetett digitálisleltár-interfészhez. A nigériai cégnek így válik lehetővé az árazás, a kiszállítás és más műveletek optimalizálása.

Mindkét partner örül az együttműködésnek, mert az eredményes gyártómódszerekkel hatékonyabbá válik az iparág, kielégítik az energiaszektor kívánságait.

Címkék: szoftver olajipar alkatrészek Afrika

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása