HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A BASF kiszáll a 3D nyomtatóiparból

ferenck 2024.07.17. 08:00

A BASF Forward AM felvásárolta a BASF additívgyártás-üzletágát, így mostantól Forward AM Technologies néven szerepel. A független új vállalatot az egyetlen „teljes AM portfolió szolgáltatóként” tartják számon. Tevékenységi köre a BASF nyomtatóanyagainak és a Sculpteo szolgáltatóiroda (service bureau) által kínált megoldásoknak a kombinációja.

A globális (német) vegyipari gyártóból az ügyfélkör magasabb szintű támogatása, az innováció és a piacra történő reagálás felgyorsítása miatt váltak ki. A korábbi szellemi tulajdont (IP) és az ellátási láncot változatlanul ellenőrzésük alatt tartják, így folytatják a bejáratott termékek, szolgáltatások értékesítését.

3dnyomtatas_basf_2.jpg

A Forward AM 2017-ben, a BASF leányvállalataként indult, utóbbi az additívgyártás-szektorbeli jelenlétét akarta így megerősíteni. 2020-ban dobták piacra a szerszámgép-alkalmazásokhoz fejlesztett, rozsdamentes acél alapú Ultrafuse 17-4 PJ fémnyomtató-anyagot, fémpor és polimer keverékét. Az anyag a legtöbb FDM-rendszeren valóban megfizethető és biztonságos fémnyomtatást garantál.

2021-ben a nagyméretű nyomtatáshoz printereket gyártó BigReppel működtek együtt – az építőipar támogatására fejlesztettek nyomtatható betont. 2023-ban partnerekkel (Farsoon, Hyperganic) közösen integrált megoldásokat dolgoztak ki rácsszerkezetek 3D nyomtatásához.

2022 óta évi harminc százalékos, a szektor átlagánál kétszer nagyobb növekedést produkálnak. A vezetőség szerint az önállósodásnak nem lesz negatív hatása ezen a téren. Eleve úgy látják, hogy nagyon izgalmas időket élünk a 3D nyomtatásban, és a meglévő, valamint új partnerekkel fel akarják pörgetni az innovációt. 

A BASF által támogatott változással az alkalmazottak megtartották állásukat, a Forward AM pedig megőrzi globális pozícióit a 3DP piacon. A német nagyvállalat távozása azért szignifikáns esemény, mert így a 3DP szektorban nem maradt ennyire meghatározó jelentőségű vegyipari cég. 

A szaúd-arábiai SABIC ugyan érintett, de additív gyártó tevékenysége korlátozott, míg a Henkel anyagfejlesztő nem tartozik a terület valódi nagyágyúi közé. 

Címkék: szolgáltatások vegyipar nyomtatóanyagok Sculpteo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5618442099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása