HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Fenntartható vakcinafejlesztés

ferenck 2024.07.16. 08:00

A bőrkutatás hagyományosan az emberi biológiát (korlátozottan) utánzó módszerekre támaszkodik. A bőrszerkezetünket utánzó 3D nyomtatott modellek viszont jobb alternatívát kínálnak.

Az Oregon Egyetem és a L’Oréal ebből az alapvetésből kiindulva, a természetes emberi bőr komplexitásához nagyon hasonló kifinomult, többrétegű modellt fejlesztett. A valódihoz hasonló membránleválasztású, kétrétegű mesterséges bőr létrehozásához biztosító 3D nyomtatótechnikával dolgoztak.

3dnyomtatas_vakcinafejlesztes.jpg

A modellel bőrápoló termékeket az eddigieknél fejlettebb teszteknek vethetik alá, amellyel előmozdítják a bőrgyógyászat további fejlődését. A megközelítéssel a növekedést tizennyolc napra gyorsították fel, megkönnyítve laboratóriumi tesztek sikeres kivitelezhetőségét.

Diabetikus fekélyek kezelése, orvosbiológiai szerkezetek, például segédanyagokkal támogatott véredények előállítása lehetnek a jövőbeli alkalmazások.

A Cardiff Egyetem kutatói mindössze ötszáz font költség mellett megfizethető és hozzáférhető 3D bionyomtatót fejlesztettek Legóból. Céljuk a bionyomtatás demokratizálása. A biotintával működő printerrel az emberi szövetszerkezetet utánzó, nagyfelbontású sejtrétegek alakíthatók ki.

Az eredeti rendeltetése szerint bőrsejt-rétegek nyomtatására használt géppel, beteg sejtek hozzáadásával, könnyebb a bőr állapotának vizsgálata. A Brit Bőralapítvány által támogatott projekt tervrajzok megosztásával igyekszik támogatni a technológia szélesebb körű kutatólaboratóriumi elterjedését, világviszonylatban is növelve az orvosbiológiai k+f kapacitásokat.

A francia CTIBiotech bejelentette a cég 3D bionyomtatás és szövetmérnöki szakértelmén alapuló SAFESKIND3D projektet.  Céljuk különleges bőrmodellek fejlesztése, amelyek gyógyszergyártók számára lehetőséget nyújtanak hírvivő RNS (mRNS) vakcinák biztonságának és tolerálásának alaposabb kivizsgálásra. Ha sikerrel járnak, a megközelítés felgyorsíthatja a mainál biztonságosabb mRNS-vakcinák fejlesztését. (Ezek az oltóanyagok a koronavírus-járvánnyal váltak széles körben ismertté.)

A még pontosabb bőrmodellek kidolgozásához a Sanofi vakcina-fejlesztővel kötöttek partnerséget. A Sanofi a bétatesztelési szakaszban fog értékes visszajelzéseket adni, hozzájárulva, hogy a modellek megfeleljenek a gyógyszeripar magas elvárásainak.

Címkék: bőr egészségügy orvosi gyógyszeripar gyógyszernyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr518442095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása