HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Világpremier Sydneyben: az e-hulladékot nyomtatószállá újrahasznosító első létesítmény

ferenck 2024.07.23. 08:00

Július elején Sydney városa bejelentette: az Új Dél-Wales Egyetem és az IT-vagyonkezelő Renew IT közös projektjeként, az elektronikus hulladékban található műanyagot 3D nyomtatószállá újrahasznosító, létesítmény megnyitja kapuit. A projekt komoly lépés a fenntarthatóbb hulladékkezelés felé.

A felsőoktatási intézmény Fenntartható Anyagkutatás és Technológia Központjában fejlesztett Plastics Filament MICROfactorie technológia elektronikus készülékekben lévő kemény műanyaghulladékot értékes 3D nyomtatóanyaggá alakít.

3dnyomtatas_ehulladek.jpg

Ezek a műanyagok minden modern hardverben ott vannak, hagyományos újrahasznosító módszerekkel viszont nem próbálják a fellendülő additívgyártás-szektor alapanyagává alakítani azokat.

3D nyomtatószálakat főként importált petrolkémiai anyagokból állítanak elő Ausztráliában. Az új létesítményben helyben újrahasznosított műanyagból készülnek majd, kiiktatva a szállítás anyagi költségeit, környezeti következményeit. Csökken a 3DP szektort hagyományosan meghatározó új műanyagoktól való függés is.

A központ kutatói tragédiának tartják, hogy a 3D nyomtatás eddig ezeken a műanyagokon alapult. Nagyon várják az időt, amikor kizárólag reciklált műanyagot használnak hozzá. Az egyetem csúcstechnológiáinak és a Renew IT kereskedelmi szakértelmének közös nevezőre hozásával, együtt próbálnak megoldásokat találni Ausztrália kritikus környezeti problémáira.

Elektronikus termékek, azaz televíziók, számítógépek, telefonok és nyomtatók gyors gyártásával és rövid életciklusával, az e-hulladék egyre nagyobb gondot jelent. A szemét zöme eddig hulladék-lerakókba került, az új létesítmény viszont fenntartható alternatívát kínál mostantól.

Világtrendhez kapcsolódnak: nő az elhasznált műanyag új termékekként újrahasznosítása, majd versenyképes áron történő értékesítése iránti igény. Ausztrália évi 3,4 millió tonna műanyag-hulladékot generál, amelynek csak tizenhárom százalékát reciklálják. A Clean Up Australia szerint évi 419 millió dollár a veszteség. 

Az új létesítmény hozzájárul a veszteség csökkentéséhez, támogatja a helyi gyártást, és a környezetvédelembe is besegít.

Címkék: újrahasznosítás műanyag Ausztrália környezetbarát nyomtatás nyomtatószálak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5118447221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása