A lengyel GREENFILL3D startup természetes anyagokon alapuló innovatív megoldásokat dolgoz ki additív gyártási célokra. Céljuk a 3D nyomtatás közbeni „zéró hulladék” elérése, valamint környezetbarát új szabványok kidolgozása mindennapos tárgyak előállítására.
Egymással összefüggő három területen dolgoznak: biológiailag lebomló vagy újrahasznosított anyagokon alapuló, természetes komponensekkel, például búzakorpával kiegészített, környezetbarát termoplasztikus cuccokat dolgoznak fel. Másrészt ezekből az anyagokból 3D nyomtatással készítenek valamit. Harmadrészt saját termékeket terveznek, gyártanak.
Folyamatosan keresik a népszerű műanyagok környezetbarát alternatíváit. Azokra összpontosítanak, amelyeket fizikai és vegyi tulajdonságaik miatt nagyon nehéz vagy lehetetlen helyettesíteni, és nagy valószínűséggel időtlen időkig velünk maradnak, pedig nem kellene, hogy így történjen. Vagy újakat találnak ki helyettük, vagy a használtakat újrahasznosítják.
Nehéz feladatra vállalkoztak, de a hazai szakma máris hálás nekik, mert a 3D nyomtatásra kitalált búzakorpával és más bioanyagaikkal a lengyel élelmiszeripar 2022-es ECOinvestor díját elnyerték.
De mi köze ennek a kajákhoz? Annyi, hogy a búzakorpa a Lubella tészta gyártásának mellékterméke.
A díjat a szakma legnagyobb éves rendezvényén, a Coca Cola HBC Poland által tartott Lengyel Italkongresszuson adták át. Magát a versenyt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium és a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Nemzeti Alap szervezte.
A versenyen 2016 óta van ECOinvestor kategória. Cél az élelmiszeripar társadalmi felelősségtudatának elmélyítése, a környezetbarát technológiák promótálása, a területen végzett tevékenységek negatív hatásainak csökkentése, a legjobb élelmiszeripari „zöld” technológiák azonosítása, a legeredményesebb energiahatékony módszerek népszerűsítése.