HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Környezetbarát 3D nyomtatás a lengyel élelmiszeriparban

ferenck 2022.10.03. 08:00

A lengyel GREENFILL3D startup természetes anyagokon alapuló innovatív megoldásokat dolgoz ki additív gyártási célokra. Céljuk a 3D nyomtatás közbeni „zéró hulladék” elérése, valamint környezetbarát új szabványok kidolgozása mindennapos tárgyak előállítására.

Egymással összefüggő három területen dolgoznak: biológiailag lebomló vagy újrahasznosított anyagokon alapuló, természetes komponensekkel, például búzakorpával kiegészített, környezetbarát termoplasztikus cuccokat dolgoznak fel. Másrészt ezekből az anyagokból 3D nyomtatással készítenek valamit. Harmadrészt saját termékeket terveznek, gyártanak.

2dnyomtatas_food_industry.jpg

Folyamatosan keresik a népszerű műanyagok környezetbarát alternatíváit. Azokra összpontosítanak, amelyeket fizikai és vegyi tulajdonságaik miatt nagyon nehéz vagy lehetetlen helyettesíteni, és nagy valószínűséggel időtlen időkig velünk maradnak, pedig nem kellene, hogy így történjen. Vagy újakat találnak ki helyettük, vagy a használtakat újrahasznosítják.

Nehéz feladatra vállalkoztak, de a hazai szakma máris hálás nekik, mert a 3D nyomtatásra kitalált búzakorpával és más bioanyagaikkal a lengyel élelmiszeripar 2022-es ECOinvestor díját elnyerték.

De mi köze ennek a kajákhoz? Annyi, hogy a búzakorpa a Lubella tészta gyártásának mellékterméke.

A díjat a szakma legnagyobb éves rendezvényén, a Coca Cola HBC Poland által tartott Lengyel Italkongresszuson adták át. Magát a versenyt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium és a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Nemzeti Alap szervezte.

A versenyen 2016 óta van ECOinvestor kategória. Cél az élelmiszeripar társadalmi felelősségtudatának elmélyítése, a környezetbarát technológiák promótálása, a területen végzett tevékenységek negatív hatásainak csökkentése, a legjobb élelmiszeripari „zöld” technológiák azonosítása, a legeredményesebb energiahatékony módszerek népszerűsítése.           

Címkék: újrahasznosítás műanyag élelmiszer környezetbarát technológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2017944052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása