A dél-koreai Pohang Tudomány és Technológia Egyetem kutatói az algában és a látható fényben lévő lehetőségeket összekombinálva, a hústermesztést forradalmasítható, környezetbarát biotintát fejlesztettek. A tinta az algákban található természetes szénhidrátból, az alginátból származik, javítja a bionyomtatott sejtek működőképességét és felbontását. Komoly következményei lehetnek az élelmiszeriparban.
Lágy és pépes állaga miatt, az algát sokáig figyelembe sem vették, pedig komoly ökológiai potenciál rejlik benne: elnyeli a légköri széndioxidot, és kevés széndioxidot termel. Ezeket az adottságait felismerve, változatos területek szakemberei a környezet megóvása és a fenntarthatóság jegyében kezdtek el foglalkozni vele. A hústermesztés mellett mesterséges szervek tervezésében is fontos szerephez juthat.
A koreai kutatók a sejt élhetőségének és a biotinta felbontásának növelésére összpontosítottak. A hagyományos biotinták problémája a sejtek alacsony szintű életképessége és erősen korlátozott mobilitása komoly kihívást jelent, illetve ki is jelölte az utat, hogy más irányban kell kutatni.
A fenti problémák kezelésére, a kutatók algákból kivonatolt, „fototérhálósítható” algináttal készített mikrogélje, az új biotinta a hagyományossal összehasonlítva jelentősen, négyszeresére növeli a sejtburjánzást. Különleges tulajdonságokkal rendelkezik: külső erők hatására csökkentett nyúlósságot mutat, és így még deformálódás után is visszanyeri eredeti alakját.
E képessége miatt a nyomatok felbontása és laminálási kapacitása is masszívan nőtt. Mindez a szövettervezés, a regeneratív medicina és a hústenyésztés új távlatait villantja fel.
Az új biotinta nemcsak jobb minőség, hanem válasz a költség- és fenntarthatósági problémákra is. Az alginát és az ártalmatlan látható fény használata kifejezetten környezetbarát megoldás, ráadásul a tinta ételhulladékból szintén elkészíthető. Alternatívát jelent az állatokból származó olyan termékekkel szemben, mint a kollagén és a zselatin.
A nyomtatott hús-, hal- és tenger gyümölcsei iránti igény növekedésével, az algaalapú biotintával az élelmiszeriparban új hústextúrák és -szerkezetek alakíthatók ki.