HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Az algából készült biotinta forradalmasíthatja a húsgyártást

ferenck 2023.06.06. 08:00

A dél-koreai Pohang Tudomány és Technológia Egyetem kutatói az algában és a látható fényben lévő lehetőségeket összekombinálva, a hústermesztést forradalmasítható, környezetbarát biotintát fejlesztettek. A tinta az algákban található természetes szénhidrátból, az alginátból származik, javítja a bionyomtatott sejtek működőképességét és felbontását. Komoly következményei lehetnek az élelmiszeriparban.

Lágy és pépes állaga miatt, az algát sokáig figyelembe sem vették, pedig komoly ökológiai potenciál rejlik benne: elnyeli a légköri széndioxidot, és kevés széndioxidot termel. Ezeket az adottságait felismerve, változatos területek szakemberei a környezet megóvása és a fenntarthatóság jegyében kezdtek el foglalkozni vele. A hústermesztés mellett mesterséges szervek tervezésében is fontos szerephez juthat.

3dnyomtatas_algatinta0.jpg

A koreai kutatók a sejt élhetőségének és a biotinta felbontásának növelésére összpontosítottak. A hagyományos biotinták problémája a sejtek alacsony szintű életképessége és erősen korlátozott mobilitása komoly kihívást jelent, illetve ki is jelölte az utat, hogy más irányban kell kutatni.

A fenti problémák kezelésére, a kutatók algákból kivonatolt, „fototérhálósítható” algináttal készített mikrogélje, az új biotinta a hagyományossal összehasonlítva jelentősen, négyszeresére növeli a sejtburjánzást. Különleges tulajdonságokkal rendelkezik: külső erők hatására csökkentett nyúlósságot mutat, és így még deformálódás után is visszanyeri eredeti alakját.

3dnyomtatas_algatinta.jpg

E képessége miatt a nyomatok felbontása és laminálási kapacitása is masszívan nőtt. Mindez a szövettervezés, a regeneratív medicina és a hústenyésztés új távlatait villantja fel.

Az új biotinta nemcsak jobb minőség, hanem válasz a költség- és fenntarthatósági problémákra is. Az alginát és az ártalmatlan látható fény használata kifejezetten környezetbarát megoldás, ráadásul a tinta ételhulladékból szintén elkészíthető. Alternatívát jelent az állatokból származó olyan termékekkel szemben, mint a kollagén és a zselatin.

A nyomtatott hús-, hal- és tenger gyümölcsei iránti igény növekedésével, az algaalapú biotintával az élelmiszeriparban új hústextúrák és -szerkezetek alakíthatók ki.                

Címkék: élelmiszer alga környezetbarát technológiák biotinta

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4618137876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása