HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott műalkotások újrahasznosított műanyagokból

ferenck 2023.10.26. 08:00

Amikor a művészetek és a tervezés a 3D nyomtatással találkozik, soha nem tudjuk, mi jöhet ki belőle, de szinte mindig valami úttörőre, izgalmasra készülhetünk fel.

Design és 3DP ráadásul kéz a kézben járnak, ha a fenntarthatóságról van szó. Nulla veszteség és újrafelhasználhatóság a varázsigék.

3dnyomtatas_ujrahasnositott.jpg

Gareth Neal brit designer és a holland The New Raw stúdió azért állt össze egymással, hogy újrahasznosított műanyagból nyomtassanak tárgyakat. Munkájuk, a Digitálisan Szőtt sorozatok két szempontból kiemelkedők: először is azért, mert harmadszorra újrafelhasznált műanyagról van szó, tehát demonstrálják az újrahasznosítás működését, lehetőségeit. Másodszorra pedig azért, mert az anyagot egymásba illeszthető hurkokban, nem pedig a bevett nyomtatószál-rétegekben extrudálják.

3dnyomtatas_ujrahasznositott_0.jpg

Ha újra- és ismét újrahasználunk anyagokat, egyre óvatosabban kell bánnunk velük. A szerkezet meghibásodhat, eltörhet, és a hurkok pont ezeket a minőségromlásokat hivatottak megakadályozni. Egymásba kapcsolódó elrendezésük és az extrudált anyag vastagsága miatt képesek megőrizni az erejüket.

A módszer előnye még, hogy a projekt megvalósításához összességében kevesebb anyagra volt szükség.

3dnyomtatas_ujrahasznositott_1_1.jpg

Az együttműködők klasszikus kézműves módszerekkel, mint a szövéssel és a kötéssel, 3D nyomtatással megújított verzióikkal akartak dolgozni, kísérletezni, megismerni a bennük rejlő lehetőségeket. A kötött nyomat egyedi szerkezete miatt bizakodtak az apróbb hibák ignorálásában, a hurkok által „elrejtett” szabálytalanságokban.

A nyomtatott objektumokkal így idő is spórolható meg, és a hulladékmennyiség is csökken – a kisebb hibák, a nyomtatási problémák „eltüntetésével” adott a lehetőség rá.

A sorozatokat a Londoni Designfesztiválon mutatták be, azóta tovább dolgoznak rajtuk.

Címkék: design művészet újrahasznosítás környezetbarát technológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1318231403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása