HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Gépjármű-javítás 3D nyomtatással

ferenck 2018.03.09. 08:30

Az utóbbi években több nagy autógyártó használja a 3D nyomtatást alkatrészek előállítására, szerszámkészítésre. Készleteiket csak szükség esetén bővítik, mert a digitális technika lehetővé teszi, hogy drága részek ne porosodjanak évekig.

Azaz a 3DP autószerelésben, hibás darabok lecserélésében is egyre fontosabb szerepet játszik. Hagyományos eljárásokkal összehasonlítva, az additív megoldással rengeteg pénz spórolható meg.

3dnyomtatas_swinburne.jpg

A 2019-ben remélhetőleg késztermékkel záruló Szerelőbot a melbourne-i Swinburne Műszaki Egyetem, a nonprofit Innovative Manufacturing Cooperative Research Centre (IMCRC) és az ipari automatizációval foglalkozó Tradiebot Industries vállalat nagyjából 1 millió amerikai dolláros közös projektje.

A projekt rendeltetése olcsó gyorsszerelő szolgáltatás létrehozása járművek műanyaggal történő bevonására és alkatrészek összeszerelésére, amellyel karambolokban megsérült autókat javítanának meg. A botot 3D szkenneléssel, robotikával és 3D nyomtatással állítják elő.

3dnyomtatas_swinburne0.jpg

Nagy műanyagrészek digitalizálásához és elemzéséhez, majd az adatok alapján történő automatikus javítás kidolgozásához speciális technológiákat fejlesztenek. Az additív gyártást az új alkatrészekhez használják, és a nyomtatóanyagot feltehetően különféle szálakkal erősítik meg.

A printelt darabokat 3D szkenneléssel elemzik, az összeszerelést pedig robotkarral felszerelt automatizált rendszer végzi.

Mindhárom fél egyetért, hogy tipikus ipar 4.0-ás megoldáson dolgoznak.    

Korábban menthetetlennek tartott járművekről van szó – hangsúlyozzák a fejlesztők, hozzátéve, hogy környezetbarát technológiájukkal csökkennek a költségek, gyorsabban végzik el a munkát.

A Javítóbotnak jók az esélyei, hogy a globális szerelőüzlet meghatározó aktorává váljon.

„Különleges együttműködésünk befektetés a fejlett gyártótechnológiákba, és egyben igyekszünk fel is fedezni a bennük rejlő potenciált. Jó példázza, hogy kutatás vezette innovációval az ausztrál gépjármű-szerelő ipar eleget tehet a világgazdaság kihívásainak, és élhet annak lehetőségeivel” – nyilatkozta David Chuter, az IMCRC vezérigazgatója.

Címkék: robot autó ipari forradalom ipar alkatrészek Ausztrália

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8213669576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amator 2018.03.10. 12:02:41

" A printelt darabokat 3D szkenneléssel elemzik, az összeszerelést pedig robotkarral felszerelt automatizált rendszer végzi. "
Szkenneléssel nem elemeznek semmit, a szkenneléssel kapott pontfelhőt, mint adathalmazt lehet elemezni.
Az összeszerelés valószínűleg több nyomtatott alkatrész szerelésére vonatkozhat, nem a beszerelésre az autóba. Egyedi gyártásról és javításról van szó, ez a robotkaros szerelés kicsit túlzásnak tűnik.
1 millió dollár nem túl sok, meglepne ha kézzelfogható eredménnyel is zárulna a projekt.
süti beállítások módosítása