HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A Tesla nagyvolumenű öntésekre specializálódott partnerét vásárolta fel a General Motors

ferenck 2023.12.07. 08:00

A Reuters szerint a General Motors (GM) felvásárolta a szerszámokat és berendezéseket gyártó nemzetközi TEI-t (Tooling & Equipment International). Ez a cég segítette eddig a Teslát a gigaöntésben, egy 3D homoknyomtatási technikában. A technikával nagy karosszéria-részeket költséghatékonyan állítanak elő egy darabban.

Az akvizíció egyértelműen jelzi a GM szándékát, az olcsóbb és hatékonyabb autógyártást. A Tesla most akar 25 ezer új elektromos járművet piacra dobni, a következő tíz esztendőben pedig többmillió megfizethető elektromos jármű gyártásával számolnak.

3dnyomtatas_gm.jpg

Mivel a TEI ezentúl a GM-hez tartozik, a Teslának el kell mélyítenie kapcsolatait a többi homoknyomtató partnerével – brit, német és japán cégekkel, de új homokspecialistákat is kell keresniük. Persze az sem kizárt, hogy házon belüli megoldást is találnak, és ebben az esetben kevésbé függenének külső beszállítóktól.

Más autógyártók, mint a Ford, a Hyundai és a Toyota igyekeznek lemásolni a Tesla gigaöntés technológiáját, hogy a tervezésben és a gyártás hatékonyságában utolérjék Elon Musk cégét. A Tesla a jövőbeli járművek összeszerelési költségeit szeretné a felére csökkenteni velük. A szerkezeti platform és a segédkeretek egyetlen darabban készülnek el, majd összeillesztik őket párhuzamosan gyártott más részekkel.

3dnyomtatas_gm0_1.jpg

A TEI és a Tesla más beszállítói homoköntéssel gyorsan készítenek prototípusokat. Ez szintén fontos tényező a Tesla gazdaságos, tizennyolc-huszonnégy hónapon belüli autófejlesztésében. Az ipari norma jelenleg három-négy év, azaz Muskék bőven rávernek.

A TEI több eddigi Tesla-modellnél volt kulcsszereplő, és amikor értékesítésre került, a GM nagyon hamar rájöhetett mekkora lehetőség van benne. Korábban is dolgoztak már együtt, a TEI pedig megnyerte az idei öntésdíjat a GM Cadillac Celestiq elektromos járművel. Tehát már eddig is megérte a közös munka.

Az akvizícióval a GM egész pontos belső infókhoz juthat a Tesla gigaöntés módszereiről. A TEI digitális tervezéssel és 3D nyomtatással készített ipari homokból tesztmodelleket. Nélkülük a Tesla sokkal nehezebben és másként dolgozta volna ki sikeres technológiáját, ráadásul a TEI új ötvözeteket és hőbíró technikákat is fejleszt.

Címkék: autó homok ipar General Motors Tesla

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8318263343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása