Printeltek már csokit, cukrot, pizzát, de a 3D ételnyomtatás az egyre gyakoribb próbálkozások ellenére is inkább kuriózum, mint mindennapos valóság. És mi, fogyasztók, mennyire ismerjük, akarunk-e enni nyomtatott kajákat?
Ezekre a kérdésekre kereste a Canberra Egyetem két kutatója egy online fókuszcsoporttal tavaly tavasszal végzett felmérésben.
Sokan egyáltalán nem hallottak még az ételnyomtatásról, és a 3DP-t műanyagokhoz és fémekhez társítják. Amikor ismertették velük, hogy miről van szó, többen visszafogottan, fenntartásokkal kezelték az egészet.
Az egyik kérdésnél különféle nyomtatott ételekről kellett véleményt nyilvánítaniuk – hét képet mutattak nekik cukorkáról, püréből készült sárgarépáról, kockaforma rovarcsemegéről, csirkepürés és zöldséges zseléről, pizzáról, rózsaformájú tésztáról és szintén rózsaszerű csokiról.
A válaszokból kiderült, hogy a hagyományos kaják nyomtatott „változatával”, mint a pizza, tészta és csoki sokkal befogadóbbak. Amikor megkérdezték, hogy ők maguk ennének-e valamelyikből, a sárgarépa, a csoki, a pizza és a tészta ért el 50 százaléknál magasabb eredményt.
A számokból arra következtettek, hogy a printelt ételekről való véleményük erősen kapcsolódik étkezési szokásaikhoz.