HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Halfilé 3D nyomtatással

ferenck 2023.05.24. 08:00

Az additív gyártást évek óta alkalmazzák az élelmiszeriparban is, bár nagyobb áttörésről még nem beszélhetünk. Komoly potenciál rejlik benne, mert teljesen megváltoztathatja táplálékaink előállítási módját, és az eddigieknél is jobban kiszolgálja az egyéni ízléseket.

A legutóbbi nagy újdonság, hogy az izraeli Steakholder Foods a szingapúri Umami Meats halgazdasággal közösen a veszélyeztetett fűrészes sügérből elkészítette világ első nyomtatott halfiléjét.

3dnyomtatas_haletel.jpg

Printelt húsokhoz laboratóriumokban tenyésztik a sejteket, amelyeket izommá és zsírrá alakítanak át. Utána biológiai tintával nyomtatják ki őket, ebben az esetben az eredeti fűrészes sügér ízét és textúráját jól utánzó filévé.

A halfaj a túlhalászat miatt kihalás szélén áll, és a bionyomtatás egyelőre ugyan költséges, de fontos lépés az etikusabb és fenntarthatóbb élelmiszeripar felé: nem ölik meg az állatot, ezek az ételek egészségesebbek, organikusak a színezőanyagok, szigorúan ellenőrzik az egész folyamatot.

3dnyomtatas_haletel0.jpg

Akik megkóstolták at új halfilét, egyöntetűen állítják, hogy az elkészítési módnak, fűszerezésnek köszönhetően lényegében nem különböztethető meg az eredetitől. A kutatók két másik filén is dolgoznak: az egyik szintén a fűrészes sügért, a másik az angolnát fogja utánozni. A közeljövőben további három veszélyeztetett halfaj is sorra kerül.

Ugyan még rengeteg kutatásra, fejlesztésre van szükség, de ha sikerrel járnak, megoldhatók, legalábbis kezelhetők lesznek az olyan súlyos globális problémák, mint a túlpörgetett nagyüzemi állattenyésztés. A nyomtatott termékek optimalizálásával, a költségek csökkentésével nagy lépés tehető ebbe az irányba, az éttermekben pedig fenntarthatóbb és egészségesebb kajákat ehetünk.

Címkék: élelmiszer ételnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3718123316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása