A növényi eredetű termékek forradalmasítják az élelmiszeripart, és szerencsére már több európai ország nagyáruházaiban vásárolhatók kisebb-nagyobb mennyiségben húsalternatívák, például tonhal-, lazac- és sertésutánzatok is kaphatók. Ezek a kaják ízben és textúrában is nagyon hasonlítanak az eredeti állatra.
A tendencia Spanyolországban szintén jelen van, ahol az olyan cégek, mint a Cocuus és a Foodys folyamatosan promótálják a húshelyettesítőket. Ők a terület helyi úttörői. Most pont a 3D nyomtatással készült bacont reklámozzák.
A Foodys az utóbbi években olyan termékeket indított útjukra, mint a növényi eredetű burgerek, nuggets. Mind az eredetit utánozzák, sőt, a cég összes terméke növényi, míg a Cocuus-é nem.
Utóbbi négy különböző területen használja a 3D nyomtatást. Növényi eredetű húsokat, sejteket vagy magát a húst nyomtatják puha változatban, például a valódi ételhez hasonló püréként. E területek kombinációjaként jött létre a negyedik, a nyomtatott bacon.
A projekt a két vállalat közös munkája, pár hónapja kezdtek el dolgozni rajta. A nagyméretű növényalapú 3D kajanyomtatáshoz kívánnak valamilyen létesítményt építeni. Úttörő vállalkozás, igazi világpremier, mert más cégek, például a REVO Foods is nyomtat nagymennyiségben növényi kajákat, viszont nincs gyártóüzemük.
A projekt alapján máris egyértelmű, hogy a printelt baconhoz kevesebb erőforrás kell, kevesebb szennyezést okoz. Öt perc alatt elkészítenek annyi bacont, amennyihez két disznónak teljes élet kell.
A növényi kontra állati eredeten kívül mi még a különbség a két bacon között? Maga az eredeti elég zsíros, fogyasztása minden, csak nem egészséges táplálkozás. Az új alapanyaga sokkal egészségesebb, amelyet aztán bacon formában printelnek. Az eredeti zsírtartartalmának csak a harmada van benne, az is a disznó telített zsírsavával ellentétben, a sokkal, de sokkal egészségesebb telítetlen zsírsavakból áll.
Különlegessége az összetevőkkel, olívaolajjal, almával és sárgarépával is magyarázható, amik szintén egészségesebbek az eredetit meghatározó húsnál, zsírnál.
A bacon szerelmeseit azonban sem a telítetlen zsírsavak, sem a növényi eredet nem győzik meg. Textúráját és ízét pont rájuk gondolva alakították úgy ki, hogy olyan legyen, mint az eredetié.
Már kapható spanyolországi nagyáruházakban, a két cég pedig folytatja kísérletezését a növényi eredetű húsokkal, legújabban a tonhalat és a tengeri gyümölcsöket vették célba. Minél szélesebb árukínálat kialakítása a cél.