HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D printer nagy mennyiségű ételnyomtatáshoz

ferenck 2024.02.21. 08:00

Néhány éve kezdődött a gasztronómia forradalma. Lényege húsok növényi eredetű, vagy állatokból fájdalom nélkül kinyert fehérjékből stb. készült termékekkel történő utánzása és helyettesítése. A húspótlók számos előnnyel járnak: a környezetet rendkívüli mértékben károsító nagyüzemi állattenyésztés korlátozásához, esetleges megszűnéséhez vezethetnek, egészségesebb lesz a táplálkozás, és nem utolsó sorban nem kell állatokat leölni ahhoz, hogy a Homo sapiens jobban éljen.

Ezektől persze messze vagyunk még, és nagy kérdés, hogy egyáltalán van-e reális esély a megvalósulásokra. A „gasztroforradalom” mindenesetre ígéretes, komoly potenciál van benne, mert ha tényleg elérhető ugyanaz az íz, berögződéseinken kívül mi mással magyaráznánk a további húsevést?

3dnyomtatas_fod0.jpg

Az osztrák ételtechnológiai Revo Foods startup a napokban mutatta be a Food Fabricator X2 élelmiszer printert, a világ első ipari módszerét ételek 3D nyomtatására. A gép mérföldkő, a nyomtatási folyamattal lehetővé válik egyes ételtípusok első nyomtatása, például autentikus hús nélküli húsok vagy halak egészben, nem felvágva, egyénire kidolgozott formájú, textúrájú és szerkezetű kaják.

A Revo Foods idén méretezi a rendszer gyártókapacitását, és várja az első állami befektetéseket. A gép a folyamatos gyártást biztosító többfúvókás rendszer, így ez lesz a 3D nyomtatással történő tömeges, ipari léptékű élelmiszergyártás első esete.

3dnyomtatas_foof.jpg

Az ultrapontos extrudáló mechanizmusnak köszönhetően, a printerben különféle összetevők bármilyen előre meghatározott szerkezetbe kombinálhatók, tehát korábban kivitelezhetetlen termékek is létrehozhatók – és nagy mennyiségben hozhatók létre – vele. A technológiával a „tömeges személyre szabás” szintén megvalósítható. A hardver nyomtatás közbeni módosítása nélkül rugalmas a termék paraméterei, mint a méret, a forma, az anyagok vagy a textúra feletti kontroll.

A 3D ételnyomtatással tovább digitalizálódik az élelmiszeripar, újabb lehetőségek nyílnak meg, a szereplők flexibilisebben reagálhatnak a keresletre, kis mennyiségben gyárthatnak különféle ételeket, elkerülve a gyártás közbeni és utáni pazarlást. Eddig csak kis tételben készített, exkluzív kaják nagymennyiségben lesznek előállíthatók.

Címkék: környezetbarát technológiák innovátorok ételnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5018319517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása