HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A feketénél is feketébb szobor

ferenck 2014.02.18. 11:30

Frederik de Wilde, a nanotechnológiát és 3D nyomtatást évek óra alkalmazó flamand művész a belga Melotte 3D céggel és a NASA-val együttműködve alkotott egy grafénbevonatú titánszobrot. A M1ne #1 – Feketébb a feketénél című szoborral régi limburgi bányára emlékezik.

Az „új feketét” az amerikai Rensselaer Műszaki Intézet és a Rice Egyetem kutatói fedezték fel 2008-ban. Különlegessége, hogy míg minden anyag visszatükröz valamennyi fényt – fekete festékek általában 5 és 10 százalék között –, addig az „új fekete” a fény 99,9 százalékát elnyeli.

black1.jpg

Szuperfekete alkotások szén nanocsövek szilíciumostyán történő „növesztésével” hozhatók létre. Ha foton közelít a felszínhez, „becsúszik” a csövecskék közé, és nincs visszatükröződés. De Wilde szobra azért „feketébb a feketénél”, mert a színek fotonok visszatükröződésével keletkeznek, ami viszont ezúttal elmaradt.

A művész felkereste a texasi Rice Egyetemet, és olyan anyagot állítottak elő, amely szinte minden ráeső fényt elnyel. „Túsz” című darabja például 144-szer feketébb lett egy átlagos fekete alkotásnál.

black2.jpg

De Wilde felvette a kapcsolatot a NASA-val is, majd meglátogatta laboratóriumaikat. A M1ne #1-et az amerikai űrügynökség és a Melotte technológiáival készítette el. Ezúttal a „Túsznál” is messzebbre ment.

A szobor limburgi földrajzi adatokon alapul. A bánya 2D-s tervét a Melotte alakította át nyomtatásra kész komplex 3D modellé, majd titánból kiprintelték. Grafént tartalmazó szén nanocsöves bevonatához a NASA speciális eljárását alkalmazták.

black3.jpg

A szobor az optikai csalódás szép példája – nincs visszaverődés, így a 3D szerkezetet 2D-nek látjuk. Olyan mélyfekete, mintha fekete lyukba néznénk.

A „legfeketébb feketében” a művészetek mellett más alkalmazási lehetőségek is rejlenek: hatékonyabb hőcserélők, jobb filmvetítők, láthatatlan repülőgépek stb.

Címkék: szobrászat titán grafén NASA

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr355758911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

XXL 2014.02.18. 20:58:43

Ha már bevonta grafénnel, akkor miért titániumból csinálta? Innentől kezdve válik pusztán fölösleges baromsággá az egész.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.02.18. 21:10:57

"és akkor nem kéne felmelegednie, hogy csak nyeli a sok fotontot?"

Nem, mert az emisszivitása is hasonló mértékben nőtt, vagyis hatékonyabban is sugározza le a hőt.

@XXL: Mi az a titánium? Én csak a titánt ismerem.

Ööö 2014.02.18. 22:29:53

szerző: „Olyan mélyfekete, mintha fekete lyukba néznénk.” Nos, igen. Fekete lyuk.

XXL 2014.02.19. 17:02:44

Szomorú vagyok,hogy így nem ismeri, egy átmeneti fém amit titánnak is neveznek.Ha csak kötözködni akar igaza van, akkor maradjunk a terminus technicusnál és magának van igaza. Gondolom ez felért magának egy régóta áhított kielégüléssel.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.02.19. 17:43:29

@XXL: Ne szomorkodj. Bár éppen lenne rá okod, mert elég szomorú, hogy nem ismered az anyanyelvedet.

Ezek után felttételezem, hogy a nátriumot is szódiumnak hívod, a káliumot meg potassziumnak. A wolframot meg tungstennek.

XXL 2014.02.19. 18:11:07

Örülök neki, hogy ez a legnagyobb problémája hogy beszélek latinul, de maga körbenézhetne a háza tájékán, hogy letegez egy ismeretlen embert. Vagy netalán együtt őriztük valamikor a libákat? Gondolom maga valami nyelvőrző egyesület tagja lehet, bár a stílusát nézve maximum inkább a takarító.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.02.19. 18:56:26

@XXL:

"Örülök neki, hogy ez a legnagyobb problémája hogy beszélek latinul"

Jelen blog nyelve a magyar. Magyarországon a hivatalos nyelv a magyar.

"hogy letegez egy ismeretlen embert."

Ha nem tetszik, akkor az a te bajod.

"Vagy netalán együtt őriztük valamikor a libákat?"

Ugyan dehogy! Amíg te libákat őriztél, én az iskolában tanultam.

XXL 2014.02.19. 19:12:49

Kovacs Nocraft Jozsefne:

Le style, c'est l'homme.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.02.19. 19:17:08

@XXL:

"Le style, c'est l'homme."

Látom, már sokszor mondték neked, hogy ilyen jól megtanultad. :D
süti beállítások módosítása