HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A világ legnagyobb nyomtatott gördeszkázható szobra

ferenck 2024.06.24. 08:00

Az Északi-szigeten, a Csendes-óceán melletti Plenty-öböl régióban fekvő, 160 ezres lakosú Tauranga Új-Zéland (Auckland, Christchurch, Wellington és Hamilton után) negyedik legnépesebb városa. A település zöld területén lévő Destination Skatepark gördeszkás-paradicsom.

Az ország legnagyobb építőipari nyomtatócége, a QOROX nemrég fejezte be ott a világ legnagyobb printelt és persze gördeszkázható szobrát. Az alkotás címe stílszerű: A Hullám (The Wave).

3dnyomtatas_gordeszka.jpg

A létesítményben nem ez az első nyomtatott tárgy. Több ilyen van, a kivitelező a QOROX volt, ők printeltek csöveket, párkányokat, támasztékokat. A betonnyomtatás globális térhódításának újabb szép példája igazolja, hogy az általában környezetkímélő betonon alapuló épületek mellett a technológiát immáron mesterséges zátonyok, utcabútorok és köztéri szobrok megvalósítására is egyre gyakrabban használják, azaz az infrastruktúra és a művészetek területén is mindinkább alkalmazzák.

A Hullám tizenkét méter hosszú, három méter magas szobor, és mint ahogy a nevéből kitalálhatjuk, hullámot örökít meg. A hullámzó vizet ábrázoló, hét különböző elemből álló művet öt óra leforgása alatt nyomtatták ki.

A világon csak néhány printelt gördeszkás park létezik, azok is kisebbek, nem sok és bonyolultnak egyáltalán nem nevezhető elemekkel. A taurangai különbözi tőlük. Egyedi darabjai, azok formái és textúrái mások, mint a megszokottak.

A Destination Skatepark tervezésébe bevonták a helyi közösséget, munkájukat a Rich Landscapes és a QOROX mérnökei fejlesztették tovább. A rugalmasságot, a szokatlant a QOROX technológiája biztosította. Nem lehet elégszer hangsúlyozni: 3D nyomtatással hagyományos építészeti módszerekkel nehezen megvalósítható vagy eleve megvalósíthatatlan tárgyak is elkészíthetők. Másrészt, az előállítási költség is alacsonyabb.

A QOROX technikájának lényege, hogy speciális, fenntartható habarcsot használnak. A Q-Inkben az alapvető nyomtatható anyagok és alacsony széndioxid-kibocsátású helyi összetevők keverednek, így a hagyományos betonnal összehasonlítva, harminc százalékkal alacsonyabb a károsanyag-generálás.

Az újítást a holland CyBe Construction betonnyomtatás-szolgáltató tette lehetővé printerével (CyBe RC) és a nyomtatható keverék részét képező Power Pack-kel. Ez a csomag helyi anyagokkal kiegészíthető, ezért valósulhatott meg, hogy a mix nyolcvan százaléka a környékről összegyűjtött anyag. 

Címkék: beton gördeszka szobrászat épületnyomtatás Új-Zéland

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4518430047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása