HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Meteorporból nyomtatott Lego-építőkocka segít a Hold felfedezésében

ferenck 2024.07.02. 08:00

Az Artemis űrprogram keretében az Európai Űrügynökség, az ESA tudósai különleges kilövőállomásokat és menedékhelyeket terveznek a Holdra. Azt tesztelve, hogy űranyagokból létrehozhatók-e szerkezetek, meteorporból készítettek Lego-építőkockákhoz hasonló nyomatokat. Kíváncsiak voltak, építőelemként használhatók-e kisléptékben.

Az ESA és a NASA változatos 3D nyomtatótechnológiákkal igyekszik kihasználni a Holdon vagy a Marson talált anyagokban rejlő potenciált. A múltban főként sztereolitográfiával dolgoztak, téglát viszont még soha nem printeltek.

3dnyomtatas_meteorpor_lego.jpg

Porból és polimerekből előállított tégla önmagában még nem nagy bravúr, a rajta végzett tesztek viszont sokat elárulnak arról, hogy mennyire stabilak és tartósak az égitestek szélsőséges időjárási körülmények között.

Az ESA Űrtéglák (ESA Space Bricks) – összesen tizenöt – a világon több helyen megtekinthetők: Ausztrália, Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Spanyolország. Természetesen Dániában, a billundi Lego Házban is. A jövő építészeit hivatottak inspirálni, és szemléltetik, hogy a téglaépítés segíthet megoldani a világ problémáit.

Az ESA a Lego System-in-Play rendszerét használja az űrutazás továbbfejlesztésére, míg az Alfa-generációs gyerekek nyolcvanhét százalékát érdeklik az új felfedezések, távoli bolygók, csillagok, galaxisok. A Legoval a csillagos ég a határ, és elég egyértelműen űrbéli épületek kidolgozására is ösztönzi a gyerekeket.

A valódi menedékhelyeket persze a Holdon húzzák majd fel, de először meg kellett győződni, hogy egyáltalán lehetséges-e űranyagokból, például regolitból, amelyből csak nagyon kicsi minta áll rendelkezésre a Földön.

A kutatók ezért fordultak a meteorokhoz, porrá törték azokat, és felhasználták a Lego-kockákhoz hasonló téglák előállításához. Az általuk használt meteor 4,5 milliárd éves; 2000-ben, Északnyugat-Afrikában találtak rá, belőle készültek az ESA Űrtéglák.

Az eddigi eredményekkel elégedettek.

Címkék: űrkutatás építészet meteor Hold Lego NASA Mars ESA holdkőzet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7018434471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása