HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A NASA szuperötvözettel igyekszik élénkíteni az amerikai gazdaságot

ferenck 2024.05.23. 08:00

A légjármű-iparban többen feszegetik az innováció határait. A NASA a forradalmi jelentőségűnek tartott GRX-810 szuperötvözet licencelésével azonban nemcsak a szektor jövőjét egyengeti, hanem az egész amerikai gazdaságot élénkíti. Kivételes tulajdonságainak és nyomtathatóságának köszönhetően, az új anyaggal jelentősen javítható repülőgépek és űrhajók kritikus alkatrészeinek minősége.

Az űrügynökség május első hetében adott négy amerikai vállalatnak exkluzív licencjogokat: Carpenter Technology, Elementum 3D, valamint a fejlett anyagokkal foglalkozó Linde Advanced Material Technology, és a porötvözetekre specializálódott Powder Alloy Corporation.

3dnyomtatas_nasa_anyag.jpg

A partnerségek a befektetések állami megtérülésének maximalizálását szolgálják, elősegítik az ötvözet gyors ipari integrációját. A haszon közvetlen, a NASA szabadalmai partnereknek történő licencelésével komoly szerepet játszik a technológiatranszferben – hangsúlyozza az űrügynökség. Nem ez az első ilyen eset, legalább kétezer újításukat hasznosították már hasonlóképpen.

A hagyományos ötvözetekkel ellentétben, a GRX-810 már az aprólékos kialakításával kitűnik. Azért tervezték így, hogy kibírja a levegő és az űr extrém viszonyait. Nagyon tartós és erős, tűri az 1000 Celsius-fok feletti hőmérsékletet is. Tökéletesen alkalmas kritikus, magas igénybevételű alkatrészekhez, mint a folyékony rakétamotorok adagolói, égőkamrák, turbinák.

A fejlett számítógépes modellezés és a nagyon pontos lézeres 3D nyomtatás kombinációjával, a NASA tudósai a mikroszerkezetbe integrált, oxigénnel dúsított atomokkal érték el az anyag különleges erősségét.

A hagyományos nikkelalapú ötvözetekkel összehasonlítva, a GRX-810 több fontos paraméterben jobb. Masszívabban ellenáll az extrém hőmérsékletnek, nyomásnak, oxidációnak, 2500-szorosára növeli repülőgép-alkatrészek életciklusát.

Széleskörű használatával csökkennek az iparág kiadásai, nő a hatékonyság, fenntarthatóbbá válik a légi közlekedés.

Címkék: űrhajó repülőgép anyagtudomány NASA ötvözetek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6118403731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása