HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Kerámianyomtatót vásárol a NASA

ferenck 2024.08.28. 08:00

Az USA Nemzeti Űrügynöksége, a NASA Marshall Űrrepülés Központja a Jacobs Űrkutatás Csoporttal együttműködve, szerződést kötött a nyomtatógyártó 3DCERAM Sintoval, és a cég ezzel hivatalos partnerré is vált. A közös munka alapja egy C1000 FLEXMATIC kerámiaprinter vásárlása.

A gépet kisebb és nagyobb tárgyak, komponensek mintáinak elkészítésére tervezik használni. Innovatív új anyagokkal dolgoznak, a nyomatokat a világűrben és más extrém környezetekben szándékoznak tesztelni. Az elsőre a MISSE (Materials International Space Station Experiment) program keretében nagyon hamar sor kerül.

3dnyomtatas_nasa_5.jpg

Keménységük, hővel és vegyszerekkel szembeni ellenállásuk, könnyű súlyuk miatt, a fejlett műszaki kerámiákat a jövő anyagainak tartják. A szintén űralkalmazásra fejlesztett 3D nyomtatóanyagokkal foglalkozó Redwire elsőszámú prioritása a kerámiák.

A SpaceX űrsikló és a Starship külső oldalán látható kerámiacsempék minden misszió és sikeres visszatérés védjegyei.

A MISSE tesztprogramot a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) kívülre rögzített panel anyagmintáinak gyártására találták ki. A 3DCERAM Sinto húsz mintát gyárt le, amelyeket jövőre juttatnak el az ISS-re.

A nyomatokat a kerámiák kiértékelési folyamatának részeként készítik el. Az elképzelések alapján, valamikor a jövőben nemcsak járműveken, hanem azokon kívül is használhatják őket az űrben. Most hat hónapig ott maradnak, hogy a NASA szakemberei ismereteket gyűjtsenek a kerámiák űrkörnyezettel szembeni tűrőképességéről.

A tesztekből kiderül, milyen hatásoknak vannak kitéve, miként reagálnak olyan jelenségekre, mint a gravitáció vagy a napsugárzás. Miután megismerték az anyagok és a gyártási folyamatok űrbeli tulajdonságait, repülésre alkalmas meleg szerkezeteket és hőpajzsokat is nyomtathatnak a C100 FLEXMATIC rendszerrel. A géppel nagy és teljesen sűrű tárgyak, sok-sok alkatrész printelhető. 

Címkék: űrkutatás kerámia NASA Nemzetközi Űrállomás nyomtatóanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6218462363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása