HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Különleges pavilont nyomtatott a Formlabs

ferenck 2017.10.02. 08:30

A világ legfejlettebb asztali 3D nyomtatója, a sztereolitográfiával (SLA) működő és például fogászberkekben nagyon népszerű Form 2 után a Formlabs nemrég mutatta be új gépet, a szelektív lézeres szinterezést (SLS) használó Fuse 1-et, amellyel egyben az anyagpalettát is bővítette, mert nylonból is printelhetünk vele. (Magyarországon mindkét nyomtatót a FreeDee Printing Solutions forgalmazza, a gépekkel és a megrendeléssel kapcsolatos információk itt olvashatók.)  

A somerville-i (Massachusetts állam) cég június 6-án, az MIT Médialaboratóriumában tartotta első konferenciáját, a Fuse 2017-et, amelyen a terület olyan szaktekintélyei is előadtak, mint például Skylar Tibbits vagy az MIT mellett a Formlabs sorait is erősítő Marcelo Coelho.

3dnyomtatas_pavillon.jpg

Az eseményre közel 14 négyzetméteres különleges szerkezettel, a nylonból és üvegszálakból álló 45 kiló tömegű Fuse Pavilonnal készültek, amelyben három személy tartózkodhat egyszerre. A részeket a Fuse 1 és a Form 2 gépeken nyomtatták. Először monumentális logóban gondolkoztak, majd a valamivel gyakorlatiasabb megoldás, a végül 4,57 méter széles és 2,59 méter magas pavilon mellett döntöttek. Magáról a szerkezetről is vitáztak, és a viták eredményeként az absztrakt formájú, rudakat és nagyobb paneleket elbíró, sima felületű, többszörösen görbülő szabálytalan struktúrára esett a választás. A Mobius szalagra írt egyenletből alakult ki a szemre is tetszetős egyedi megoldás. A méret miatt az anyag mellett olyan tényezőkön is el kellett gondolkozniuk, hogy hogyan „álljon meg a lábán” a szerkezet.    

„Az SLS technológia lehetőségeit tesztelve határoztuk el, hogy különleges találkozóhelyszínt, egy nagy pavilonszerkezetet építünk a konferenciára. A Fuse 1-gyel több mint száz egyedi építőmodult hoztunk létre tömegesen. Ezeket a modulokat négy nap alatt szereltük egybe” – nyilatkozta Amos Dudley, a Formlabs alkalmazástervező mérnöke.

3dnyomtatas_pavillon0.jpg

A csatlakozási csomópontokhoz pehelykönnyű, de masszív termoplasztikus anyagot, Nylon 12-t használtak. Maguk a tervek Rhino, az összesen 144 csatlakozási pont modelljei Grashopper szoftverrel készültek. Ezeket az összekapcsoló elemeket egyetlen 36 órás nyomtatással hozták létre.

A Form 2-t 505 egyedi kampószerű szerkezet többnapos printelésére használták.

Dudley elmondta, hogy a tervezés és a nyomtatás volt a munka könnyebb, a különféle elemek összeszerelése pedig a bonyolultabb része. Három személy négy napig, napi hat órában dolgozott rajta.

A Formlabs szerint a pavilon bizonyítja, hogy technológiájuk belső terek tervezésére, bútorkészítésre, szobrászatra stb. szintén alkalmas.

„Ha a digitális gyártóeszközökkel, például a Fuse 1-gyel kombináljuk össze a holnap építészeti módszereit, semmi nem áll a tervező és bármilyen elképzelt forma kivitelezése útjában” – összegzett Dudley.

Címkék: innovátorok Form 2 MIT sztereolitográfia FreeDee szelektív lézeres szinterezés nyomtatótechnológiák Formlabs Fuse 1

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8912915681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása