HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Egymilliárd nyomaton vannak túl a Formlabs printerei

ferenck 2022.07.25. 08:00

A Formlabs arról számolt be, hogy a tíz éves alapítás óta a gépein nyomtatott darabok száma most haladta meg az egymilliárdot. A szám főként SLA (sztereolitográfia) alapú gépekre vonatkozik, de az SLS (szelektív lézeres szinterezés) nyomtatókkal készülteket is beszámították.

2021-ben kb. 9,4 millió SLA nyomat készült additívgyártás-szolgáltatóknál. Ők az összes SLA-nyomat harmadát, felét jelenthetik. Ha hozzávesszük a végfelhasználókat is, akkor 20 és 30 millió közötti darabról lehet szó. És ez csak 2021.

3dnyomtatas_formlabs_9.jpg

Az elmúlt tíz évben exponenciális volt a növekedés, ami minden bizonnyal a jövőben is így lesz. Persze itt nemcsak a Formlabsról, hanem más SLA hardvergyártókról is szó van.

A Formlabs 100 ezernél több SLA-printerét használják a világban. Ez a szám az SLA-hardver több mint 80 százalékát jelenti. A maradék 15 százalék nagyobb méretű ipari rendszer, és a Formlabs őket is túlszárnyalta.

A Formlabs 3D nyomtatók felhasználói a prototípuskészítéstől a szerszámokig, gyártásig, szerteágazó területeken dolgoznak a kezdetek óta folyamatosan javuló minőségű printerekkel.

A magas szám főként azzal magyarázható, hogy a Formlabs-nyomtatók kisebb léptékű sorozatgyártásra is alkalmasak már. A sorozatgyártás melletti másik fontos trend az egyre nagyobb ütemben terjedő személyre szabás. A printerek költséghatékonysága szintén sokat nyom a latba.

A cég gépeit például fogászok, fogtechnikusok kezdték el hamar használni, sok fogszabályzót és pótlásokat nyomtattak rajtuk – több százezer fogról van szó. Ez a szektor volt a 3DP egyik korai elfogadója, és a medicinában szintén egyre több Formlabs-nyomtató dolgozik.

A Gillette-től a Marvelnek tervező DreamWorksig sok világmárka használja a cég technológiáját. Magyarországi forgalmazója a FreeDee.

Címkék: nyomtatók sztereolitográfia FreeDee szelektív lézeres szinterezés Formlabs

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8417888937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása