HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

2030: nyomtatott falu a Holdon?

ferenck 2017.09.27. 08:30

A holdraszállás ellentmondásos téma tudományos berkekben. A NASA és Elon Musk érdeklődését a Mars, az odautazás és az ottani élet lehetősége köti le. Ezzel szemben a Holddal is rengetegen foglalkoznak, mégpedig azért, mert emberi lakhatásra alkalmasnak tartják.

Az Európai Űrügynökség (ESA) az utóbbiak közé tartozik.

Meghökkentő prognózissal rukkoltak elő: telepesek kis csoportja 2030-ig falut nyomtathat a Holdon. Első körben hat-tíz vállalkozó szellemű személy, tudósok és mérnökök dolgoznának rajta, leraknák az alapokat, és 2040-ig újabbak csatlakoznának hozzájuk, addigra kb. százan lennének. Tíz évvel később pedig akár ezren is benépesíthetik a települést, és gyerekek is születhetnek a Holdon!

3dnyomtatas_holdvaros.jpg

Az ESA által támogatott „Holdfalu” projektet vezető Bernard Foing, az ügynökség tagja szerint a 3D nyomtatás fontos szerepet játszhat a település létrehozásában, amelyet helyi anyagokból építenének fel additív technológiával.

Az additív gyártás és a helyi anyagok a Mars benépesítési terveiben és más spekulatív űrprojektekben szintén meghatározó tényezők: támogatói azzal érvelnek, hogy a nyomtatók viszonylag kompakt módon becsomagolhatók és elküldhetők a vörös bolygóra, ahol vagy ottani vagy ugyanazon az űrhajón szállított sűrített matériákból lehetne építkezni. Egyesek jégben gondolkodnak, a Dél-Kalifornia Egyetem NASA-val is dolgozó építészprofesszora, Behrokh Khoshnevis viszont a bolygó felszínén található porszerű anyagot, a regolitot hasznosítaná, azzal nyomtatna. A kutató már több hasonló formájú és oxigéntartalmú anyaggal kísérletezett, és a kísérletek meggyőzték: alkalmasak lehetnek nagyszabású elképzelései majdani megvalósításához.

Visszatérve a Holdra, az ESA felvetése ugyan sci-fiszerű, de figyelembe véve a távolságokat, valószínűleg hamarabb kivitelezhető, mint a marsi építkezés.

3dnyomtatas_holdvaros0.jpg

Jan Woerner, ESA-főnök szerint az állandó holdi telep idővel helyettesíthetné a Made in Space nulla gravitációra tervezett másodikgenerációs printerével és az Additív Gyártóüzemmel (AMF) a 3D nyomtatás promótálásában kiemelt szerepet játszó Nemzetközi Űrállomást, amelyet a tervek szerint 2024-ben egyébként is leszerelnek.

A Hold megfelelő alternatíva lenne, ráadásul műholdakat is könnyebb onnan pályára állítani, mint a Földről. Anyabolygónk gravitációja az ok. De a Hold „megművelése” más szempontból is előnyös lehet: a biztonságos atomenergia-termeléshez szükséges, és a Földönt ritka hélium-3 izotóp a Holdon nagy mennyiségben fordul elő.    

Az üzleti világ örömmel befektetne hasonló projektekbe, csakhogy a nagypolitika, az Egyesült Államok és Oroszország közötti feszültségek hátráltathatják a Holdfalu kivitelezését.

Címkék: űrkutatás űrhajózás Hold holdkőzet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1012898100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása