HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Holdbunkert nyomtat a NASA

ferenck 2022.07.19. 08:00

A NASA Artemisz Missziójában fontos szerepet játszik a 3D nyomtatás. Az AI Space Factory LINA nevű alaptábort printel, ahol űrhajósok és robotok tartózkodnak, és dolgoznak majd együtt.

A holdbunkerben többek között asztromobil, telekommunikációs eszközök, lakásmodulok lesznek. Rendeltetése, hogy megvédje az űrhajósokat a sugárzásoktól, holdrengésektől, extrém hőmérséklet-ingadozásoktól, meteoroktól. Fotovoltaikus fa fogja gyűjteni a napenergiát.

3dnyomtatas_artemis.jpg

A 2025-re tervezett misszió során tudományos és technológiai felfedezésekre számítanak, és elkezdik a holdbéli gazdaság kiépítését. A Hold bázis, előtanulmány lehet a Marshoz, és minél hosszabb emberi jelenlétet terveznek az égitesten.

A holdbunkerhez felhasználandó anyagot a NASA egyik laboratóriumában dolgozták ki, majd teszteken hitelesítették. A LINA-t eleve hosszútávú holdbeli tartózkodásra tervezik, a nyomtatást autonóm robotok végzik majd.

3dnyomtatas_artemis0.jpg

Három egységből fog állni, mindegyik 75 négyzetméter, 90 négyzetméteres közös udvar választja el őket egymástól. A Hold déli sarkára, az „Örök Fény Csúcsára” tervezik, ahol állandó a napsugárzás. A tervezett helyszín közelében, egy kráterben, árnyékban jég gyűjtésére is nyílik lehetőség.

A nap- és a kozmikus sugárzással szemben védő bunker akár ötven évig is kitarthat, a védelmet a regolitbevonat garantálja. Az első prototípust a Kennedy Űrközpontban készítik, ahol megteremtik a misszió helyszínének a feltételeit. A hőmérséklet elég szélsőséges, mínusz 170 és plusz 70 Celsius-fok között ingadozhat.

A LINA az AI Space Factory számára építészeti és technológiai mérföldkő, későbbi holdkutazások modellje lehet. Az ismert holdkőzet, a regolit hosszú ideje mozgatja a NASA-tudósok fantáziáját. Lehetségesnek tartják, hogy más bolygókon is építkezhetnek vele, másrészt fenntarthatóbb építkezést biztosít.

A misszió három szakaszból áll. Augusztusban az Artemisz I keretében próbababákat utaztatnak, hogy előkészítsék velük a valódi asztronauták útját. Az Artemisz II 2024 májusában kezdődik, holdközeli-repülés lesz benne. Az Artemisz III 2025-ben indul, ötven év után újra lesz ember a Holdon – első alkalommal nő és színesbőrű.

Címkék: jövő űrkutatás Hold NASA holdkőzet

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4817884029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.07.19. 18:57:23

"ötven év után újra lesz ember a Holdon – első alkalommal nő és színesbőrű"

A híres négernő-kvóta. Reménykedjünk, hogy ezen kívül még a szakértelme is szót érdemlő. Az ember kínjában már csak röhög.
süti beállítások módosítása