HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Hét méter magas lakókörnyezet a Holdon

ferenck 2022.06.29. 08:00

Egyre többet foglalkozunk a világűr felfedezésével. Az ember a Marsra és a Holdra is készül.

A koppenhágai SAGA Space Architects tervezőstúdió a jövő úrutazóinak életkörülményeit biztosító tereket, lakókörnyezeteket vázol fel, valósít meg. Legújabb munkájuk egy hét méter magas épületforma, a világ legmagasabb nyomtatott polimerszerkezete.

3dnyomtatas_moon.jpg

A külső vázat topológiailag optimalizálták, a hullámos felületet úgy alakították ki, hogy ellenálljon a holdbéli környezet speciális erőinek.

Az első skicctől a végső nyomatig, mindössze kilenc hónapig tartott elkészíteniük, A szerkezetet úgy tervezték, hogy két asztronauta kilencven napon keresztül tudjon a Holdon tartózkodni, és komfortosan érezzék magukat az égitesten.

3dnyomtatas_moon0.jpg

Az új építmény hasonlít a SAGA korábbi ROSENBERG projektjéhez. Azt is az űrre optimalizálták, kér és fél szintből áll, két személyre találták ki. A hat hexagon-formájú lakókörnyezetet tartalmazó háromszög alakú szerkezetet úgy tervezték, hogy elférjen egy űrhajóban.

Az „épület” legfelső szintjén két hálófülke található, a magasabb lakókörnyezet tágasabb tér érzetét kelti, ezzel is segítve az űrhajósok napi életritmusának fenntartását.

Egy még korábbi terv, a LUNARK a helyszínen telepíthető, amivel teret spórolnak meg az űrhajón, kevesebb terhet kell szállítani. A lakótér algoritmikus úton optimalizálható, 750 százalékkal tágítható ki.

A tervrajznál a lakók fiziológiai és a pszichológiai jólétét is igyekeztek biztosítani, ezek voltak a legfontosabb szempontok.

„Az űrhajósoknak nemcsak túlélni, hanem boldogulniuk is kell” – áll az ismertetőben.

Az űrszerkezetet a partnerek nélkül nem lehetett volna megvalósítani.

Címkék: űrkutatás űrhajózás polimer épületnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4617868737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása