HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Űrjármű-alkatrészek 3D nyomtatása

ferenck 2024.02.05. 08:00

„Ha ma sikeres akarsz lenni az űrutazás-iparban, akkor használnod kell az additív gyártást!” – nyilatkozta Tobias Brune, a TRUMPF német fémnyomtató cég egyik vezetője, additívgyártás-részlegének feje.

A vállalat és az európai uniós Exploration Company űrutazási startup partnerségre léptek, hogy Föld körüli pályán és a Holdon ténykedő űrhajókhoz 3D nyomtatással gyártsanak alap-alkatrészeket. Az Exploration Company már idén tavasszal használni fogja a lézerspecialista gépeit, hogy a Nyx Earth és a Nyx Moon űrhajók Huracán és Mistral motorjaihoz printeljen fontos alkatrészeket.

3dnyomtatas_urhajokomponensek.jpg

A partnerség célja még a Huracán motor újrafelhasználhatóvá és újratölthetővé tétele a keringési pályán. A fenntartható fejlődés szellemében fogant gondolatot biometánnal és oxigénnel igyekeznek valóra váltani.

A korábban lehetségesnél jóval olcsóbb űrmissziókat akarnak kínálni. Űrhajójuk sokat profitálhat a TRUMPF gyártási és alkalmazási szakértelméből, tapasztalataiból. Több évtizede gyártanak nagyon pontos alkatrészeket – magyarázza az együttműködést Héléne Huby, az Exploration Company vezérigazgatója.

A startup 2026-ben, „bevezetőként” űrkapszulát küldene fel több hónapra. 2028-tól további űrmissziókat terveznek, de akkor már a Holdra. Az űrjármű először csak tárgyakat szállítana, hosszabb távon viszont emberek utaztatását is tervezik.

Brune azt is kihangsúlyozta, hogy a 3D nyomtatással az űrturizmus-ipar kereskedelmi forgalomban történő elterjesztésének egyik vezetőerejévé váltak.

Tervezőik az additív gyártással teljes szerelvényeket kombinálnak össze egyetlen alkatrésszé. Ezzel csökken a tömegük, kevésbé bonyolultak, olcsóbbak a kilövés előtti biztonsági tesztek, arról az „apróságról” nem is beszélve, hogy nőnek a misszió sikerének az esélyei.

Additív gyártással jelentősen lerövidül és persze le is egyszerűsödik a légjármű-iparban hagyományosan sokáig tartó gyors prototípus-készítés. Speciális szoftverekkel egyetlen klikkeléssel rengeteget javíthatunk a prototípuson, amit aztán a 3D printer pár óra leforgása alatt ki is nyomtat. Klasszikus gyártótechnikákkal ezek a komplex geometriák vagy kivitelezhetetlenek, vagy több hétbe, hónapba telik az elkészítésük.  

Címkék: űrkutatás űrhajózás ipar űrhajó űripar fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr318313445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása