HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott terepjáró szállíthatja a holdport

ferenck 2024.01.17. 08:00

Két ausztrál ipari konzorcium, az ELO2 és az AROSE az Ausztrál Űrügynökség ötvenmillió dolláros Hold-Mars programjának keretében a NASA Artemis missziójához kapcsolódó holdjárókon dolgoznak, prototípusokat dolgoznak ki hozzájuk.

Mindkét konzorcium kapott négy-négymilliót a prototípus fejlesztéséhez, aztán az ELO2 nemrég be is mutatta a sajátját. Ausztrál ipari szereplők, űr startupok, nagyvállalatok, egyetemek és kutatóintézetek együttműködése áll mögöttük. A multidiszciplináris csapat pedig garantálja az űrkutatáshoz nélkülözhetetlen változatosságot, komplexitást, innovációt.

3dnyomtatas_rover.jpg

A prototípus fontos szerepet játszhat a nagyközönség érdeklődésének felkeltésében, figyelemfelhívás az ausztrál űriparra. A jármű 2026-ban állhat munkába, és kritikus szerepet tölthet be az ország Moon to Mars Trailblazer missziójában.

3dnyomtatas_rover0.jpg

A misszió során távolról, távirányítva gyűjtenek holdtalajt, amelyet a NASA az égitesten – annak is a déli sarkán – dolgozó feldolgozóegységéhez juttatnak el. A kezdeményezés célja oxigén kinyerése a regolitból, ami kulcsfontosságú az ember folyamatos holdi jelenlétéhez.

A Trailblazer program az ausztrál űrszektort fellendíteni hivatott 150 millió dolláros befektetés része. Ha a Roo-ver névre hallgató rovert beválogatják, fontos feladata lesz a regolit NASA-létesítményre szállításában. A prototípust eleve úgy tervezték, hogy megbirkózzon a Mars kihívásokat tartogató felszínével, teszteljék az alvázat és kerékfelfüggesztés-alrendszereket, speciális műszereket és kerekeket vezessenek be.

A fejlesztés fontos része a 3D nyomtatás innovatív alkalmazása, nélküle másként alakulna a terepjáró jelene, jövője. A brisbane-i Titomic fémnyomtató speciális hidegfúvásos technikájával remek teljesítményű részek kivitelezését garantálja, míg a Melbourne-i Királyi Technológiai Intézet szintén a fémnyomtatás egyedi használatával járult hozzá az eddigi eredményekhez.    

Címkék: űrkutatás Hold

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1118286847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása