HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Fémnyomtatás és űrkutatás

ferenck 2023.12.06. 08:00

Napjainkban könnyebb műholdakat felbocsátani a világűrbe, és maga az űrkutatás is „hozzáférhetőbb”, mint eddig bármikor. Egyre több vállalat igyekszik kihasználni az új lehetőségeket, saját innovációkkal gazdagítva a területet. Ezeknek a mozgásoknak az eredményeként virágzik az űripar, és a jelen csak egy hosszúnak ígérkező út kezdete.

A százéves olasz Avio SPA 2012, a vállalat légügyi részlegének (Avio Aero) a General Electric általi felvásárlása óta fókuszál járművek űrbe történő fellövésére. Meghajtó rendszereket, szállítási megoldásokat fejlesztenek. Legismertebb az űrben ténykedő Vega rakétacsalád (Vega, Vega C, Vega E). Maga a vállalat a világűr könnyebb elérhetőségét tartja a küldetésének.

3dnyomtatas_muhold_4.jpg

A Vega kis terhet szállító rakétái lő ki Föld körüli pályán ténykednek, a 2022. július 13-án debütált Vega C tucatnyi mikroműholdat, összesen 2300 kilót képes szállítani. A fejlesztés alatt álló, a tervek alapján 2026-ban bemutatkozó Vega E E-je az evolúciót jelenti. 

Az Avio és az űriparban dolgozó más cégek sikerei, a szektor lélegzetelállító növekedése nagyrészt az új csúcstechnológiáknak köszönhető. Ezek egyike a 3D nyomtatás.

A kaliforniai Velo3D fémalapú additív gyártása az Avio folyamatos fejlesztéseinek, a hajtóműrendszerek előállításának kulcsfontosságú eleme. Az olasz vállalat a Velo3D több rendszerét használja.

Az ezirányú munkákat a cég Rómához közeli Okos Additív Gyárában végzik. Többek között Sapphire és nagyméretű Sapphire XC 1MZ 3D nyomtatókkal dolgoznak, igyekeznek új versenyképes megoldásokat találni intézmények általi, kormányzati és kereskedelmi űrszállításra, és persze a költségek csökkentésével növelni a gyártás hatékonyságát.

A cég részt vesz egy, az Aster 3D, az egyik leghatékonyabb védelmi rakéta fejlesztésére összpontosító brit-francia-olasz programban. Olasz partnerekkel szintén dolgoznak védelmi rakétákon.

Címkék: űrkutatás műhold űripar

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7618263339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása