HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Egy év Mars-szimulátor után „tért vissza” a Földre a NASA négy űrhajósa

ferenck 2024.08.01. 08:00

Négy NASA-asztronauta tért vissza egyéves Mars-misszióról, miközben el sem hagyták a Földet. Az anyabolygón élték át az ottlétet.

Tavaly június huszonötödikén költöztek be a 3D nyomtatással készült marsi lakótérbe a NASA texasi Houston Johnson Űrközpontjában. Az űrügynökség CHAPEA (Crew Health Performance Exploration Analog) projektjében vettek részt.

3dnyomtatas_mars_4.jpg

Ez volt az első alkalom, hogy a NASA szimulált marsi környezetben tesztelt emberi űrmissziókat. A valamivel több mint százötven négyzetméteres Mars Dune Alpha lakókörnyezetet elhagyva, Nathan Jones tisztiorvos és legénységtag elmondta, hogy gyorsan eltelt a 378 nap.

3dnyomtatas_mars0_2.jpg

Ottani tartózkodásuk alatt több műveletet szimuláltak: sétáltak a „vörös bolygón”, növényeket termesztettek és takarítottak be, karban tartották a közeget.

3dnyomtatas_mars1.jpg

Elszigeteltségük mellett szimulált problémákkal, például a Földdel való kommunikációs késésekkel, szakadásokkal és a korlátozott forrásokkal szembesültek. Az asztronauták szerint, a jövőbeli űrküldetés mellett egy másik szintén jövőbeli lehetőségből, a fenntartható földi életből is ízelítőt kaptak az egy év alatt.

3dnyomtatas_mars2.jpg

Az 1972-es Apollo 17 után a NASA jövőre, az Artemis II küldetés keretében küld először embereket égitestre, igaz, nem a Marsra, hanem a Holdra. A Földön és a Holdon kívül viszont semmilyen égitestet, még a szomszédos Marsot sem érintette humán láb.

3dnyomtatas_mars3.jpg

A vörös bolygó lesz valamikor a következő célpont, és sosincs korán elkezdeni a felkészülést.

Címkék: űrkutatás szimuláció Mars

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1318457925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása