HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Személyre szabott gyógyszerek 3D nyomtatással

ferenck 2024.05.29. 08:00

A Nottingham Egyetem Additív Gyártás Központjában új technikával, többanyagos tintasugaras (MM-IJ3DP) nyomtatással komoly áttörést értek el a személyre szabható gyógyításban. A kutatók a területet forradalmasító, egyedi gyógyszerigényeinket kielégítő rendszert dolgoztak ki. A rendszerrel szignifikánsan javítható gyógyszerek kezelése, adagolása.

Az újítás a gyógyszerészeti alkalmazásokra kitalált oldódó új polimertintán, a poly-ACMO-n alapul. A fényérzékeny molekulákból álló egyedi anyag ultraibolya fényre megszilárdulva, vízben oldódó vázat alkot a tablettában. A kutatók a 3D nyomtatás sikeres alkalmazásával kiaknázták az anyag speciális tulajdonságait, megnyitva az utat a kezelés személyre szabásának eddig nem látott szintje felé.

3dnyomtatas_gyogyszerek_2.jpg

Orvosok hatékonyabban tudják így kielégíteni minden egyes páciensük speciális szükségleteit. A gyógyszerellátást, gyógyszerek adagolását eredményesebben és kontrolláltabb keretek között képesek adminisztrálni, megvalósítani.

A tabletta egyedi belső szerkezete nemcsak a gyógyszer-kibocsátás tempóját, ütemezését szabályozza a pontosabb időzítés érdekében, de lehetővé teszi több gyógyszer ugyanazon tablettában történő nyomtatását is. Komplex gyógyszeres kezelések egyetlen adagra egyszerűsíthetők, ami valóban óriási eredmény.

A technológia különösen komplikált gyógyszerellátásban részesülő személyek esetében előnyös. Többféle gyógyszer pontos beszedése, az ütem tartása félreértésekre ad okot, nehéz és fárasztó, mert az egyik gyógyszert például három-, a másikat ötóránként kell bevenni, és így tovább, amit könnyű elfelejteni, összekeverni. Ha viszont egybekombináljuk őket, a technológiával megoldható, hogy minden egyes komponens a megfelelő időben kerüljön a szervezetbe.

Az újítás egyrészt jól szemlélteti, hogyan forradalmasítja a 3D nyomtatás a gyógyszerellátást, másrészt az „újgenerációs” személyre szabott medicina fejlődését is felgyorsítja, bővíti a lehetőségeit.

Lehetőségek mellett azonban sok a kihívás is.       

Címkék: orvosi gyógyszeripar személyre szabás nyomtatótechnológiák gyógyszernyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8618409271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása