HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D technológiáknak köszönhetően, házon belül végeztek karműtétet a Yale sebészei

ferenck 2024.06.13. 08:00

A Yale Egyetem Orvosi Iskolájának Ortopédia és Rehabilitáció Osztálya áprilisban elvégezte 3D modellezést és 3D nyomtatást alkalmazó első házon belüli sebészeti műtétét. Rosszul gyógyuló kartörés miatt volt rá szükség. 3D műtéti tervet, személyre szabott, 3D nyomtatott sebészeti útmutatót és anatómiai modelleket használtak hozzá.

A sebészcsapat ezekkel a printelt segédeszközökkel készült a műtétre. A 3D technológiák sokat segítettek a legjobb eredmény elérésében. A beteg karjának részletes 3D modelljeit, a szkennelés segítségével, képalkotó szoftverrel hozták létre.

3dnyomtatas_yale_1.jpg

Így vált lehetővé a sebészcsapat számára, hogy világosan lássák, mivel kell foglalkozniuk, és a beavatkozás előtt precíziósan kidolgozzanak mindent: a csont-rehabilitáció pontos helyét, a műtét optimalizálását. Ezzel a magas szintű felkészültséggel minimalizálni tudták a beavatkozás idejét.

A beteg karjának nyomtatott változatain és az egyedire kialakított útmutatókon gyakoroltak. A páciens-specifikus nyomatokat az osztály egyik intézetében készítették. Ezek az anatómiai modellek a tapintás mellett az illeszkedés kiértékeléséhez szintén fontos támpontokat adnak.

A sebészcsoport vezetője elmondta, hogy mivel az ortopédiai beavatkozás célja a funkciók visszaállítása, a beteg normális életbe történő visszatérése, a „mindenkinek egy méret” gyakorlat ideje rég lejárt. Valamennyi páciensre egyedi tervet kell kidolgozni, mert különböznek az anatómiák, így pedig a szükségletek is mások.

Az egyetem történetében ez volt az első eset, hogy házon belül végezték a műtéthez szükséges összes 3D nyomtatást. Eddig külsősökkel dolgoztak együtt páciens-specifikus nyomataikon, és így érthetően lassabban ment minden. Helybeni printeléssel viszont a modellek azonnal rendelkezésre állnak, és a terven is könnyebb változtatni.

A közeljövőben más osztályok betegellátásán is igyekeznek 3D technológiákkal javítani.

Címkék: orvosi sebészet személyre szabás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2718422183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása