Az izraeli Steakholder Foods nemzetközi élelmiszer-technológiai vállalat a laboratóriumban tenyésztett húsból, pontosabban húshelyettesítő alapanyagokból készült kaják élharcosa. Rengeteget tesznek a fenntartható fejlődésért, az állatokért és hogy a környezetszennyezésben, a klímaváltozásban komoly negatív szerepet játszó nagyüzemi állattartás háttérbe szoruljon, és egy szép napon egyszer, s mindenkorra eltűnjön.
A napokban stratégiai együttműködési tervezetet készítettek, azaz partnerségre léptek a Perzsa-öböl melletti országokat (Bahrein, Egyesült Arab Emírségek, Katar, Kuvait, Omán, Szaúd-Arábia) képviselő, akkreditált GCC-vel (Gulf Cooperation Council), egy kvázi kormányzati szervvel.
Az együttműködés célja az élelmiszerbiztonság növelése, megvalósításához a Steakholder Foods úttörő 3D nyomtatótechnológiáját fogják használni. Első lépésben pilotüzemet építenek, a tervek szerint ott nyomtatják hibrid-haltermékeket. Utána a maga nemében egyedülálló nagyüzemet alapítanak a régióban.
A megállapodás alapján a Steakholder Foods jelentős kezdeti előleget kap a nyomtatótechnológiákhoz, majd mérföldkőnek számító tervet dolgoznak ki az értékesítéshez és az ipari léptékű termeléshez.
Arik Kaufman, az izraeli cég vezérigazgatója érthető módon elégedett. Oly sok év fejlesztés után végre megkötötték az első stratégiai együttműködést, és egyben ők az első olyan vállalat a tenyésztett hús piacán, amely komoly anyagi bevételhez jut. Ez pedig óriási előrelépés.
A vezérigazgató kiemelte, hogy úgy érzi: a megfelelő partnert választották ki, a felek elkötelezettek, az élelmiszerbiztonság fejlődésével pozitív hatással lesznek a világra.
A tervezet az élelmiszernyomtató technológia skálázására is kitér, amiz az Öböl-országokban valósítanak meg. A Steakholder Foods kiforrott, főzésre kész megoldásaival, technológiai szakértelmével, egyedi biotintáival, a technika gyártásra méretezésével, a különleges hús-, hal- és növényi ételekkel az együttműködés valóban gyümölcsözőnek ígérkezik.
Az együttműködésnek köszönhetően átléphetik a hagyományos hús-, és haltermékek korlátjait. Ételeik az „eredetiek” ízét, textúráját és megjelenését utánozzák, gazdag a tápértékük és fenntarthatók.