A 2019 óta aktív, izraeli Stakeholder Foods az utóbbi egy-két évben, hónapokban gőzerőre kapcsolt gasztronómiai forradalom egyik élharcosa, ágynevezett mély-tech élelmiszeripari vállalat. Legújabb innovációja az SH Beef Steak Ink, egy „kajatinta” a 3D nyomtatott „húsgyártást” hivatott magasabb szintre emelni, még fenntarthatóbbá tenni.
A tintát eleve a vállalat fúziós nyomtatótechnológiájára fejlesztették, és bizakodnak, hogy a tenyésztett „hús” szintlépés lesz, a valósághűség és a kulináris sokszínűség terén etalonnak fog számítani.
A realizmus meglepő, bár a tintát azért fejlesztették annyira gondosan, hogy egyedi élményt nyújtva, pontosan utánozza a prémiumkategóriás beefsteak rostos textúráját, küllemét és ízét. Sokszínűségére jellemző, hogy chefeknek, ételgyártóknak és ínyenceknek, gasztro fanoknak egyaránt lehetővé teszi az egyéni ízlésnek megfelelő formákat, a kaja személyre szabását. A tinta egyedi összetétele kiemeli a termesztett hús természetes, a hagyományos steakkel állítólag vetekedő gasztronómiai élményt nyújtó ízeit.
A kompatibilitás egyelőre a Stakeholder Foods fúziós printerére vonatkozik, de a cég azt szeretné, hogy a tinta ipari szabvánnyá váljon, és ha ez megtörténik, akkor a tenyésztett – főként növényi eredetű – hússzektorban széles körben elterjed.
A technológia etikus és humánus jellegével kapcsolatban eddig sem lehetett kétség, ezzel a „húsgyártással” csökken, idővel remélhetően meg is szűnik az élőlényekhez nemcsak méltatlan, de a környezetet is jelentősen szennyező nagyüzemi állattartás, a vágóhidak iránti igény, és humánusabban kezelik majd az állatokat.
Az új tintát az előző, a haltinta (SH Fish Ink) sikerére alapozva, a portfoliót gyarapítandó dolgozták ki. A jövőben tovább bővítik a speciális tintacsaládot, többféle állatot igyekeznek majd helyettesíteni, és mindenféle szigorú globális élelmiszerbiztonsági feltételnek megfelelni, valamint persze egyre ízletesebb kajákat kínálni.
Elmondták, hogy a 3DP technológiai szakértelmük túlmutat a jelenlegi hal- és marhatintákon, és minél több állatfaj utánzásával, fenntartható és etikus választ adnak a globális élelmiszerbiztonság kihívásaira.