HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Kerékgumi újrafutózása 3D nyomtatással

ferenck 2023.07.10. 08:00

Az Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma által létrehozott PPP, köz- és magánegyüttműködés, a REMADE Intézet az első amerikai szervezet, amely az ország körforgásos gazdaságra (circular economy) történő átállásának felgyorsításán dolgozik. Céljuk anyagok recikálálásának, újrahasznosításának maximalizálása.

Egyik, 1,5 millió dolláros projektjükhöz a Virginia Technológiai Intézetet (Virginia Tech) választották ki; kerékgumik az eddiginél sokkal hatékonyabb újrafutózásán dolgoznak.

3dnyomtatas_gumiabroncs.jpg

A munka kulcsfontosságú lehet a kerékgumik szabályos időközönkénti újrafutózásától függő kereskedelmijármű-ipar számára. A járművek a rendszeres megújítás miatt működőképesek.

A Virginia Tech felmérése alapján csak az Egyesült Államokban évi 14,5 millió kerékgumit futóznak újra. Kevesebb a veszteség, mintha a komplett gumikat kellene kicserélni, de guminként még így is kb. négy kiló a járművek hatékony üzemanyag-használatát negatívan befolyásoló anyaghulladék.

A projekt előzetes számítások szerint jelentős mértékben hozzájárulhat az USA energiatakarékossági és károsanyag-kibocsátási törekvéseinek megvalósulásához. A kutatók 3D szkennelést és 3D nyomtatást használva terveznek új anyagokat. A printelésre programozott ipari robotok által létrehozott anyagok megfelelnek a gumiabroncs-elvárásoknak, a nyomatok a használt gumik előre meghatározott részeire kerülnek.

A kutatók érdeklődéssel várják a polimer-megmunkálás és a gyártás 3D szkenneléssel, 3D nyomtatással és ipari robotikával történő továbbfejlesztését. Elmondták, hogy ha minden a tervek szerint megy, éves szinten a gumihulladékot kb. 90 ezer kilogrammal, a széndioxid-kibocsátást pedig 800 ezer kilogrammal csökkentik.

A projektben az Arizonai Állami Egyetem és a Michelin is részt vesz. 3D nyomtatásra, gumitervezésre, teljesítményjellemzésre és az ipari fenntarthatósági célok megvalósítására alkalmas, csúcsteljesítményű elasztomer-szintézisen dolgoznak.

Elsődlegesen új gyártófolyamatot dolgoznak ki. A technikával az iparági követelményeknek megfelelve, a gumi felületére rakják le az anyagokat.

Címkék: autó újrahasznosítás ipar polimer környezetbarát nyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1318162284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása