HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatással „találná fel újra” az autógyártást a Tesla

ferenck 2023.10.05. 08:00

Az ipari tevékenység széndioxid-lábnyomának növekedésével párhuzamosan az aggodalom is folyamatosan nő. A gyártók egyre többször keresnek környezetbarát alternatívákat, fordulnak zöld megoldásokhoz.

E folyamat eredményeként növekszik az egyébként a reklámozottnál kevésbé zöldebb, de még zöld elektromos járművek iránti kereslet. Mivel működtetétésükhöz nincs szükség gázra, 2023-ban a legtöbb autógyártó portfoliójában szerepel már elektromos járgány. Jelenleg Elon Musk vállalata, a Tesla számít piacvezetőnek.

3dnyomtatas_tesla0.jpg

A 3D nyomtatás közismerten természetkímélő, a hagyományos gyártással összehasonlítva szinte alig generál hulladékot, és jelentősen – nagyságrendekkel – kevesebb üvegházhatású gázt bocsáta légkörbe.

Pontosan a 3D nyomtatással, a technológia speciális felhasználásával, a Tesla ismét rá akar verni vetélytársaira. Homokalapú printelést (binder jetting technikát) alkalmazva, tovább csökkenti elektromos járműveik előállítási költségét.

3dnyomtatas_tesla.jpg

A technológia elterjedt a gépjármű-iparban. Változatos formáit, változatos célokra használják. FDM-mel készítenek prototípust és végterméket is, mint például a Ford. Viszont a Tesla (eddig egyetlenként) fordult először homokhoz, abból nyomtatnak öntőformákat, majd jön a tényleges termék.

A 3DP-t nem használják az egész gyártási folyamaton keresztül, csak egyes szakaszaiban. A Tesla nem akar vele leváltani már meglévő és működő megoldásokat, hanem kiegészítené azokat, a technológiák egymás mellett és együtt funkcionálnak.

Muskék terveiben hatalmas présöntő formák egyfajta „gigaöntésben” alakítanának ki elülső és hátsó szerkezeteket. A 3D nyomtatás eddig bevált náluk, mert a gyártási költségek csökkentek, a Tesla pedig a riválisok előtt jár. A legújabb innovációtól az előny további növelését várják.

A homokalapú technikával olyan óriási öntőformát készítenek, amellyel az eddigi négyszáz alkatrész és összeszerelésük helyett, szinte egyetlen darabban fröccsönti majd az elektromos jármű teljes aljzatát. A gyártás tizennyolc-huszonnégy hónap alatt kész, és ezzel megint csak rávernek a versenytársakra.

Ha persze mindez így is lesz, mert Musknál soha nem lehet tudni, mi valósul meg, mi marad álom.

Címkék: autó elektromos autó homok környezetbarát technológiák Tesla binder jetting

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6218219341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása