HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Hongkongi kutatók a kifáradásnak ellenálló alumíniumötvözetet nyomtattak

ferenck 2023.11.13. 08:00

A Hongkongi Városi Egyetem (CityU) kutatói szerint a mérnöki hibák több mint nyolcvan százalékát az úgynevezett anyag-kifáradások okozzák. A kifáradás dinamikus mechanikus rendszerek élethosszában, megbízhatóságában kritikus tényező.

A kifáradás a szerkezeti egyik tönkremeneteli módja. Periodikusan ismétlődő terhelés esetén a szerkezeti anyagok szakítószilárdságuknál, esetleg folyáshatásuknál is kisebb feszültségszinten eltörnek. Ez a jelenség a kifáradás, a tönkremenetelt fáradt törésnek nevezik.

3dnyomtatas_alaminiumotvozet.jpg

A kb. két évszázada felfedezett jelenség figyelembe vétele kritikus szempont pehelykönnyű szerkezetek tervezésekor. Ezeket a szerkezeteket többek között légjárművekhez, szárazföldi járművekhez és energiatermelő rendszerekhez, például atomerőművekhez gyártják. A probléma a 3D nyomtatással készült anyagokat is érinti.

A CityU és a sanghaji Jiao Tong Egyetem közös kutatásának eredményeként, komoly eredményt értek el ezen a területen: kimagasló kifáradás-ellenállást mutató alumíniumötvözetet dolgoztak ki; nagyon fejlett 3D nyomtatótechnológiával kivitelezték.

Az új koncepció, a kifáradás-ellenállás növelése más printelt ötvözetekkel is megvalósítható. Így pedig több iparágban megnyílik majd az út a nagyon könnyű és a terhelést remekül bíró alkatrészek előtt.

Hagyományos fémekkel ellentétben, az új alumíniumötvözet jól bírja a kifáradást. TiB2 nanorészecskékkel „díszített” AlSi10Mg porból készült. Az ellenállás más nyomtatott alumíniumötvözetek, köztük nagyon masszív anyagok ellenállásának több mint a kétszerese, ami igen komoly eredmény.

Címkék: alumínium anyagtudomány ötvözetek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr518243143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása