HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Különleges por 3D nyomtatáshoz

ferenck 2023.06.08. 08:00

A világhírű Massachusetts Institute of Technology (MIT) Anyagkutatási Laboratóriumában az Inconel 718 szuperötvözet kerámiás nanohuzalokkal való megerősítésére tettek kísérletet, és a kísérlet eredményesnek bizonyult. Az anyagot fémnyomtatásra használják.

A fejlesztők elmondták, hogy folyamatosan nő a jobb és a még jobb anyagok, a meglévők tökéletesítése, extrém körülmények közötti használhatóságuk iránti igény. Módszerük sokat tehet hozzá az ilyen irányú törekvésekhez.

3dnyomtatas_mit_2.jpg

Az Inconel ausztentikus (gamma-vasas kristály) nikkel-krómalapú szuperötvözet-család. Ellenállnak az oxidációnak és a korróziónak, jól használhatók szélsőséges, komoly hőhatásoknak és nyomásnak kitett környezetekben. Hevítéskor a felületen a további támadásoktól védő vastag, stabil oxidréteget képződik.

Szilárdságát széles hőmérsékleti tartományban megőrzi, még olyankor is, amikor az alumínium és az acél kevésbé. Magas hőmérsékleten az ötvözettől függő eljárásokkal tartják fenn a szilárdságát. Egyik legismertebb típusa a 718, amely több ötvözet is lehet: Nicrofer 5219, Superimphy 718, Haynes 718, Pyromet 718 stb.

A szuperötvözetet olyan alkalmazásokban is használják, amikor a hőmérséklet akár 700 Celsius-fok is lehet. A kutatók kereskedelmi forgalomban beszerezhető Inconel 718 porokat kismennyiségű kerámiás nanohuzalokkal kevertek össze. Inconel-részecskék felületén képződött nenokerámiás homogén díszítés lett az eredmény. A nyomtatópor lézeres porágy-fúzióval printelhető.

A nyomatokról kiderült, hogy jelentős mértékben csökken a porozitásuk, kevésbé törnek, repednek, jóval erősebbek, mint a sima Inconel-18-akból készültek. A sugárzásnak és természetesen a hőnek is még jobban ellenállnak, képlékenyebbek, nyújthatóbbak, és bónuszként, a feljavított anyaghoz nem kell új gépet fejleszteni, mert használható meglévő 3D printerekkel.

A fejlesztők szerint munkájukkal az ötvözettervezés új távlatai nyílnak meg.

Címkék: anyagtudomány MIT ötvözetek nyomtatópor

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9118139742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása