HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Különleges ötvözetet fejlesztett a NASA 3D nyomtatásra

ferenck 2023.04.27. 08:00

A NASA és az Ohiói Állami Egyetem kutatói új szuperötvözetet fejlesztettek. A GRX-810 nevű anyag nagyon magas hőmérsékleten történő nyomtatásnál is működőképes, a közeljövőben erősebb és tartósabb repülőgép- és úrhajó-alkatrészekkel kecsegtet.

„A GRX-810 drasztikus mértékben növeli a repülőiparban és az űrkutatásban használt alkatrészek erősségét, keménységét” – nyilatkozta az űrügynökség clevelandi Glenn Kutatóközpontjában dolgozó Tim Smith, a fejlesztésről írt tanulmány elsőszámú szerzője.

3dnyomtatas_nasa_3.jpg

Számítógépes modellezés után lézeres porágy-fúzióval nyomtattak mintákat, köztük a NASA logóját is.

Az oxid-diszperzióval erősített ötvözetben az oxigénatomokat tartalmazó parányi részecskéi szétterjednek, növelve az anyag szilárdságát. Az ilyen ötvözetek különlegesen hasznosak magas hőmérsékleten, például rakétamotorok belsejében történő alkalmazások esetében. Az ok egyszerű: jól tűrik a nehéz környezeti viszonyokat.

A mostani csúcsminőségű 3DP szuperötvözetek, mint például a Haynes, a Hastelloy és az Inconel közel 1100 Celsius-fokig (2000 Fahrenheit-fokig) bírják. A GRX-810 kétszer erősebb, az oxidációnak kétszer jobban ellenáll, és ezerszer tartósabb náluk.

A NASA-nál komoly előrelépésről beszélnek, szerintük az új szuperötvözet Glenn Kutatóközpont történetének egyik legsikeresebb technológiai szabadalma lehet.

Az űrügynökség korábban is fejlesztett már anyagot, például 2019-ben a Glenn és az alabamai Marshall központok együttműködésében a nagyon erős és az áramot is remekül vezető rézalapú GRCop-42 ötvözetet. Az ötvözetet azóta több vállalat használja 3D nyomtatáshoz; szinte teljesen sűrű alkatrészeket, például égéstér-betéteket printelnek vele.

Címkék: űrhajó repülőgép anyagtudomány NASA nyomtatóanyagok ötvözetek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8918109804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása