HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Sebészeti implantátumok környezetbarát újrahasznosítása

ferenck 2023.05.08. 08:00

A csípő-, térd- és vállbeültetésekkel összességében jelentős mennyiségű fémszög, csavar, lap stb. kerül sebészeti beavatkozásokat követően emberi szervezetekbe. Ezek a fémek, ötvözetek komoly értéket jelentenek, és miután csere vagy más ok miatt eltávolítják őket a testből, korlátozottak az újrahasznosítási lehetőségek.

Az eltávolított implantátumot speciális kemencében dolgozzák fel. Az eljárás során nagymennyiségű energiát használnak el, és a széndioxid-lábnyom is jelentős.

3dnyomtatas_ujrahasznositas_2.jpg

A 3D nyomtatásra használt, fenntartható fém- és ötvözetporokat fejlesztő amerikai 6K Inc. 6K Additive részlege és a sebészeti fémeket újrahasznosító ausztrál SMR (Surgical Metal Recycling Pty Ltd.) a fémalapú ellátási lánc átalakítását, az implantátumok életciklusuk lejárta utáni újfajta feldolgozását célzó együttműködési szerződést kötött.

A 6K gyártásra alkalmas UniMelt mikrohullámú plazmaplatformján feldolgozott anyagokból prémiumkategóriás fémporokat készítenek, megakadályozva, hogy az alapanyagok kárba vesszenek. Az implantátumokat, forgácsot és használt nyomtatóporokat az SMR gyűjti össze, és bocsájtja a 6K rendelkezésére. Kezdetben az USA-ra és részben Európára összpontosítanak.

Az új fémporból változatos nyomatok készíthetők, a végcél meglévő részekből hitelesített új implantátumok fenntartható és körkörös ellátási láncon keresztül, nagymennyiségben történő gyártása.

Például egyre nagyobb a titánalapú térd-, gerinc- és csípőbeültetések iránti kereslet, amellyel bővül az implantátumgyártás, és ezért nagyon nem mindegy, hogyan készülnek az új beültetések.

A partnerek először a titánra (Ti64) összpontosítanak, de kobaltkrómmal is foglalkoznak. Az UniMelttel végzett munka során az oxigén kivonható a titánporból, és így az anyag jobb minőségű lesz. A 6K által kidolgozott speciális eljárással az óhajtott részecskeméret-eloszlás 90 százalékban megvalósítható. Ez komoly előrelépés más plazma- vagy gázporlasztási eljárások 25-30 százalékához képest.

A 6K Additive 2022 áprilisában hozta nyilvánosságra titán- és nikkelporuk a Foresight Management által végzett életciklus-értékelésének eredményeit. A számok bíztatóak: hagyományos eljárásokkal összehasonlítva, a Ti64 előállításánál 74 százalékkal kevesebb energiát használtak, a széndioxid-kibocsátás pedig 78 százalékkal kevesebb.

Címkék: újrahasznosítás titán implantátumok környezetbarát technológiák nyomtatóanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr818117756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása