HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

„Örökéletű” vegyszerek eltávolítása nyomtatott kerámiarácsokkal

ferenck 2024.09.03. 08:00

Az úgynevezett örökéletű vegyszerek (PFAS) olyan termékeken keresztül kerülnek a környezetbe, mint a vízlepergető szövetek, festékek, tűzoltó habok vagy tapadásmentes serpenyők. Ezeknek a mesterséges anyagoknak a lebomlása több mint ezer évig eltarthat – innen ered az elnevezés –, és a környezetszennyezés mellett az egészségre is káros hatással vannak: szerepet játszanak reproduktív, fejlődésbeli problémák, szív- és érrendszerbeli és más betegségek kialakulásában.

Minél több kerül belőlük a környezetbe, annál nagyobb veszélyt jelentenek az ökoszisztémára és az emberi egészségre. Mindezeket figyelembe véve, teljesen logikus, hogy egyre nagyobb erőkkel próbálunk tenni valamit ellenük. Legjobb persze az lenne, ha megakadályoznánk a keletkezésüket, de jelenleg legalább annyira fontos, hogy megtaláljuk a módját, miként távolíthatók el a környezetből.

3dnyomtatas_keramiaracsok.jpg

Az angliai Bath Egyetemen ezzel kapcsolatos kutatásokat végeznek. Az egyik csoport a perfluor-oktánsav (PFOA) és a polifluor-alkil anyag (PFAS) vízből történő eltávolítására dolgozott ki technológiát. A fejlesztés középpontjában nyomtatott kerámiarácsok állnak.

A printelt kerámiával „beoltott” rácsok – a kutatók nyelvhasználatában monolitok – a PFOA és a PFAS hetvenöt százalékát sikeresen eltávolítják az általuk kezelt vízből. A vízkezelés új módja nemcsak hatásos, hanem hatékony is, mert nem kell hozzá sok áram, tehát energiatakarékos és a vegyszerek eltávolítása mellett ezért is környezetbarát.

A vízkezelő monolitok négy centiméteresek, nyomtatható tintából készülnek, a tintába kerámia indium-oxidot töltenek. Utóbbi anyag megköti a PFAS-t. A hengeres rácsszerkezetet extrudálás-alapú folyamattal állítják elő. Kulcsszerepet játszik a kis szerkezetek felületének kiterjesztésében, mert a vegyszerek így tapadnak meg a rácsfelületen, míg a víz átszűrődik.

Nyomtatás után tizenkét óra hosszat, szobahőmérsékleten szárították a kerámiával töltött szerkezeteket, majd csőalakú kemencében tíz órán keresztül szinterezték őket.

A kutatók szerint monolitok nyomtatása viszonylag egyszerű, és emellett remekül méretezhető is: a felület növelhető, ami létfontosságú az örökéletű vegyszerek eltávolításához.

Címkék: kerámia környezetbarát technológiák

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr518465201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.09.03. 14:45:33

És utána mi lesz ezekkel a monolitokkal?
Kitesszük a polcra és nézegetjük?
süti beállítások módosítása