HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Cellulóz nanorostokkal erősítik meg a nyomtatott betont

ferenck 2024.08.23. 08:00

Egy, a Virginia Egyetem mérnökei által vezetett kutatócsoport cellulóz nanorostocskák betonnyomatokra kifejtett hatását vizsgálta: a növényi anyag miként javíthatja az építőiparban terjedő technológiát? Az eredményeket a Cement és betonkompozitok szaklapban közölték.

A nyomtathatóság és a mechanikus tulajdonságok egyaránt javultak, tehát a cellulóz rostocskák, szálacskák beépítése inkább előbb, mint utóbb ellenállóbb, rugalmasabb és környezetbarátabb építési gyakorlatot eredményez – vonták le a következtetést.

3dnyomtatas_beton_nanoszalak.jpg

Betonépületeket évek óta printelnek. Több előnyük van: gyors és pontos építkezés, újrahasznosított anyagok felhasználása, alacsonyabb munkaerő-költségek, kevesebb hulladék. Mindezeken túl, hagyományos módszerekkel nehezen vagy egyáltalán nem kivitelezhető tervek is megvalósíthatók.

Csakhogy nyomtatható anyagok egyelőre korlátozottan állnak rendelkezésre, tartósságuk és fenntarthatóságuk kapcsán változatlanul kérdések merülnek fel. A kutatók elismerik, hogy ellentmondásos célokat kell megvalósítaniuk: a keveréknek gördülékenyen kell folynia a hatékony gyártás miatt, viszont kritikus fontosságú tulajdonságokkal (mechanikai szilárdság, rétegek közötti kötés, alacsony hővezetés) rendelkező stabil anyaggá kell szilárdulnia.

A fapépből kinyert cellulóz nanorostocskák újrahasznosíthatók, minimális a környezeti hatásuk. Az iparágban CNF (cellulose nanofibrils) néven ismert anyag nagy potenciállal rendelkezik a printelt kompozitok áramlási tulajdonságainak és mechanikai szilárdságának javításához.

A tanulmány előtt nem volt egyértelmű a CNF hatása a hagyományosan nyomtatott kompozitokra. Keverékek tervezéséhez ma általában sok próba-hiba jellegű tesztet alkalmaznak. A kutatással jobban érthetők különféle anyagok nyomtatott szerkezetekre gyakorolt hatása: javítják-e a teljesítményüket, és ha igen, milyen mértékben?

Kiderült, hogy 0,3 százalék CNF hozzáadásával szignifikánsan javul az áramlási teljesítmény. A megkeményedett minták makroszkopikus elemzéséből pedig a szerkezeti integritás és a jobb anyagkötés lett egyértelmű.

További teszteken kimutatták, hogy a CNF-fel megerősített nyomtatott darabok ellenállnak a húzásnak, hajlításnak, összenyomásnak.

Címkék: beton építőipar cellulóz környezetbarát nyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7218460895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása