HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A 3D nyomtatás előnyei a fogászatban

ferenck 2022.10.11. 08:00

Sokan írtak már a 3D nyomtatás fogászati előnyeiről, egy japán kutatók által jegyzett új tanulmány viszont számszerű adatokkal is igyekszik bizonyítani, hogy a 3DP, ezúttal a digitális fényfeldolgozás (DLP) hasznosabb a hagyományos nedves marásnál.

A kutatók DLP-vel és nedves marással készült fogkoronákat összehasonlítva állapították meg, hogy az előbbiek méretüket illetően pontosabbak, az eljárással technikailag jobb fogászati termékek gyárthatók.

Sokszor úgy tűnik, hogy az orvos szakmában (persze másban is) a megszokottat előnyben részesítik az újításokkal szemben, és hiába a tesztelt és bizonyított módszerek, az új technológiák elfogadásához több kell, például látványosan működő alkalmazások.

3dnyomtatas_fogak.jpg

A kutatók folyamatosan kísérleteznek a legújabb, leghatékonyabb kezelési módokkal, a fogászat esetében az egészségügyi és az esztétikai elvárásokat egyaránt kielégítő eljárásokkal. A 3D nyomtatható fogászati alapanyagokat például beültetésekhez, fogszabályozókhoz, fogmodellekhez használják.

A 3DP előtt a CADCAM technológiát 1975 szabadalmazták ezen a területen. Feltalálója, a francia Francois Duret a számítógépes módszerek fogászati alkalmazásainak úttörője volt.

A japán kutatók először az ütközőket készítették el. Ezekre a tartószerkezetekre helyezték később a koronákat, de előtte CAD (számítógépes tervezés) segítségével koronamodelleket dolgoztak ki. A modellek elkészítéséhez két módszert, hagyományos marást, azaz szubtraktív gyártást és DLP 3D nyomtatótechnikát használtak.

A termékeket képtechnológiával a tervezési adatokra illesztették, és kiderült, hogy a nyomtatott modellek pontosabbak, kevesebb és kisebb az eltérés.

A tanulmánynak megvannak a maga korlátai is, például az új és a hagyományos gyártás csak egy-egy módszerét tesztelték. Elképzelhető, hogy másokkal mások lettek volna az eredmények. A fogászatban ráadásul nem a DLP az egyetlen 3D nyomtatótechnika, hanem a sztereolitográfia és a szelektív lézeres szinterezés is népszerű. A „törésellenállást” és a „biokompatibilitást” további kutatásokkal kell még bizonyítani.

A nyomtatott koronák pontossága mindenesetre bizakodásra ad okot.     

Címkék: fogászat Japán

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1117949206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása