HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Energiahatékonyabbak a nyomtatott házak

ferenck 2022.08.12. 08:00

Ritkán hallunk az iráni 3D nyomtatásról, kevés hír érkezik az ottani szakterületi kutatásokról, fejlesztésekről, alkalmazásokról. Most viszont a Teheráni Egyetem szakemberei új anyaggal, a jelenlegieknél mért széndioxid-kibocsátást négyszázad részére csökkentő betonnal álltak elő.

Egy ház printelését szimulálva jöttek rá, hogy a hőszigetelő és fázisváltó (PCM) anyagokkal kevert reaktív magnéziumoxiddal az energiafelhasználás és a környezeti hatás is szignifikáns mértékben csökkenthető. Ha sikerül széles körben alkalmazni, a 3D nyomtatás sokkal népszerűbb lesz az építőiparban, megoldást jelenthet az egyre súlyosabb lakhatási problémákra, és természetesen a klímaváltozás ellen is fontos szerepet játszhat.

3dnyomtatas_hazak_energiahatekonysag.jpg

Az Európai Bizottság felmérése alapján a hagyományos módszerekkel készült épületek az EU-ban generált széndioxid-mennyiség 36 százalékát jelentik. A lélekszám növekedésével, a lakhatási problémák, és így a széndioxid-lábnyom is nő.

Egyértelműen a fenntartható építőipar lenne a megoldás, 3D nyomtatással a hőtermelés is optimalizálható. A teheráni kutatók szerint a PCM-anyagokról bebizonyították, hogy egyértelműen jók erre a célra. Másrészt viszont, mechanikai tulajdonságaikkal akadnak problémák.

Több szimulációt futtattak le az optimális cementforma azonosításához, és így jöttek rá a magnéziumoxid jelentőségére. Kétszintes virtuális házat két anyaggal teszteltek. Mindkettő környezetbarátabb a hagyományos megoldásoknál, a magnézium-oxidos esetében viszont alacsonyabb a fogyasztás.

Hogy az anyag még hatékonyabb legyen, kalcium-kloridot is tettek bele, és így a szigetelés is javult, azaz a magnézium-oxidalapú anyag 3D nyomtatással történő felhasználása az optimális megoldás, de tömeges használata előtt több problémát kell még megoldani.

Címkék: építőipar nyomtatóanyagok környezetbarát nyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3817903701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása