HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Betonhomlokzat fenntartható 3D nyomtatással

ferenck 2024.07.08. 08:00

Az egyre melegebb nyarakkal, hevesebb viharokkal, a hideg égöv feletti/alatti térségek felmelegedésével, a klímaváltozás évek óta már nem csak a ködös jövő, hanem megtapasztalt jelenvalóság. A fenntarthatóság kulcsfontosságúvá, a fenntartható technológia hívószóvá vált.

Az állami tulajdonú Svéd Kutatóintézetek (RISE) a köz-, az ipari és az oktatási szférában tevékeny partnereivel közösen dolgozik innovatív projekteken. Ezek egyikében a vizet igyekeznek öntözési célra újrahasznosítani, és természetesen a mesterséges intelligencia (MI) környezetkímélő használatával szintén sokat foglalkoznak.

3dnyomtatas_betonhomlokzat.jpg

Az additív gyártáshoz kapcsolódó területeken is aktívak. Egyik ilyen kezdeményezésük az E3D projekt célja a nyomtatásra használt beton fenntarthatóságának növelése. Épületek homlokzatába integrálva igyekeznek környezetbarátabbá tenni a szektort, növelni az energiahatékonyságot.

Ezt többféleképpen igyekeznek megvalósítani, például 3D nyomtatással és ökológia-fókuszú tervezéssel csökkentik a felhasznált anyagmennyiséget és a munkaidőt. A technológiával túllépnek a hagyományos homlokzatok korlátain, az építőipar forrásait hatékonyabban aknázzák ki.

Az építőipar közismerten egyike a legnagyobb környezeti lábnyomot hagyó szektoroknak. Évek óta világszerte próbálnak megoldást találni a problémára, és szinte majdnem mindenhol a 3D nyomtatáshoz jutnak el, benne látják a hagyományos technikák legzöldebb alternatíváját.

A svéd projektben robotizált additív gyártással állítják elő a „passzív homlokzati elemeket.” A 3DP személyre szabhatóságát, egyedi és komplex formák kialakításának lehetőségeit, a nedvesség káros hatásainak a technológia általi kezelhetőségét szintén kiemelik.

Az épületek energiafelhasználását minimalizáló passzív tervezés egyre jobban terjed a szektorban. Az alacsonyabb számlák mellett a kényelmet is igyekeznek növelni vele. Ezt tervezési és egyéb elemekkel érik el: megfelelő tájolással, fényvédőkkel, szigetelőanyagokkal stb. Például a passzív elemeket aktív homlokzati megoldásokkal hozzák közös nevezőre, megváltoztatva a homlokzat épület energiahatékonyságában játszott szerepét.  

Címkék: beton építőipar környezetbarát nyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6118438743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása