HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Környezetbarát cementalternatíva az építőiparban

ferenck 2023.07.19. 08:00

Az építőipar köztudottan komoly fenntarthatósági gondokkal küszködik, hosszú évek óta tetemesen hozzájárul a környezetszennyezéshez, és szintén hosszú évek óta keresi a zöld megoldásokat. A 3D nyomtatás sokat segít, mert a hagyományos technikáknál jóval környezetbarátabb: hatékonyabban kezeli az anyagokat, munka közben nagyságrendekkel kevesebb hulladék termelődik.

Az automatizált épületnyomtatás-specialista amerikai Hive3D és a fenntartható cement-alternatívákat kidolgozó Eco Materials és Green Cement közös újítása, egy szén-semleges cementpótló geopolimer komoly segítség lehet a szektornak: a betonprintelésben használt habarcsot felváltó anyag 93 százalékkal csökkentheti az építkezés közbeni széndioxid-kibocsátást.

3dnyomtatas_cementalternativa.jpg

A geopolimer használatakor kevesebb energiára van szükség, kevesebb károsanyag termelődik. Maguk a geopolimerek kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkező, tűz- és hőálló, csak kismértékben zsugorodó, formába önthető, szobahőmérsékleten megkötő és főként csekély mennyiségű üvegházhatású gázokat kibocsátó, új típusú, szervetlen polimer szerkezetű, amorf anyagok.

Előállításukhoz ipari szemét is felhasználható, amellyel csökken a természeti erőforrások iránti kereslet, ráadásul környezetbarát lehetőség a hulladéklerakás helyettesítésére is.

A hagyományos cementtel összehasonlítva, más tulajdonságokban szintén az új anyag felé billen a mérleg: erősebb és tartósabb, és mivel jobban tapad, rugalmasabb szerkezetek építhetők belőle. Építőipari cégek eddig főként a magas ár miatt nem próbálkoztak vele – sokkal drágább a hagyományos cementnél.

A Hive3D erre is talált megoldást: a geopolimer cementpótlót a helyszínen, helyi adalékanyagokkal keverik össze, amellyel a harmadára csökken a nyomtatáshoz használt habarcs ára.

A fenntarthatóság, az erősebb anyag és a jóval alacsonyabb költségek együtt komoly változásokat hozhatnak: több építőipari vállalat dönthet a 3D nyomtatás mellett.              

Címkék: építőipar cement anyagtudomány épületnyomtatás nyomtatóanyagok környezetbarát nyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2118169181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása