HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Mikor kerül étkezőasztalunkra a nyomtatott kobei marha?

ferenck 2022.04.29. 08:00

Az Alt Farm hongkongi startup növényi fehérjékből állít elő 3D nyomtatással húspótló termékeket. A gördülékeny munkához egyedi, nagyon speciális, a hús küllemét reprodukáló textúrák kivitelezésére alkalmas fúvókát fejlesztettek.

A cég nemrég még egyedibb projektbe kezdett, a világhírű Wagyu marhahúst, a japán Kobe-régió egyik legismertebb és legdrágább (kilónként több mint ezer dollárba kerülő) termékét igyekeznek „lemásolni.”

A földkerekség egyik legnevezetesebb húsáról van szó.

3dnyomtatas_kobebeef.jpg

Az Alt Farm borsó-, szója- és algafehérjék keverékével dolgozva igyekszik elérni, hogy a nyomat úgy nézzen ki, és az íze is olyan legyen, mint a világhírű steaknek.

A nyomtatott kaja ötlete egyáltalán nem új, blogunkon több projektről számoltunk már be. Csokoládét, cukorkákat, rengeteg élelmiszert printeltek már, és természetesen a húsok sem kivételek. Sok cég alternatívát dolgoz ki, hogy a nagyüzemi állattartás káros környezeti és etikai hatásait csökkentse, és lényegében a steakek vegetáriánus, de ízvilágban az eredetihez nagyon hasonló változatát kínálják.

Magyarán, nem húst nyomtatnak, hanem lehetőséget kínálnak hústermékek pótlására, az embertelen és környezetkárosító nagyüzemi állattartás hatásainak csökkentésére. Ezek a „húsok” egytől egyig növényi fehérjéken alapulnak.

Az Alt Farm egyértelműen a textúrákra összpontosít.

„Szabadalmaztatott fúvókánkkal biokémiai enzimreakciók kivitelezhetők, amelyekkel megszilárdítjuk a nyomtatott terméket, és különféle textúrákat generálunk, például rostosakat a növényi alapú húsokhoz. Elsődlegesen ezekre fókuszálunk, de a technológia lehetőséget nyújt a nyomtatott húsok többféle, rágós, ropogós stb. textúrájának kidolgozására. Elsősorban a növényalapú húspiacot céloztuk meg, mert nagyon gyorsan növekszik, mérete és a sok szakterületi innováció egyértelműen támogatja a mi növekedésünket is” – magyarázza Kenny Fung vezérigazgató.

A nyomtatás rétegről rétegre történik, és ez alól a Waygu marhahús sem jelent kivételt. A borsó-, szója- és algafehérjékhez növényi zsiradékokat, shea-t, kókusz- és kakaóvajt is adnak.

A keverékből négy óra alatt készül el a steak, amellyel főként a kínai és az ausztrál piacot tervezik meghódítani. Az első prototípus 2023-ban kerülhet kereskedelmi forgalomba.

Címkék: élelmiszer Japán Hongkong

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5417812827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása