Az Alt Farm hongkongi startup növényi fehérjékből állít elő 3D nyomtatással húspótló termékeket. A gördülékeny munkához egyedi, nagyon speciális, a hús küllemét reprodukáló textúrák kivitelezésére alkalmas fúvókát fejlesztettek.
A cég nemrég még egyedibb projektbe kezdett, a világhírű Wagyu marhahúst, a japán Kobe-régió egyik legismertebb és legdrágább (kilónként több mint ezer dollárba kerülő) termékét igyekeznek „lemásolni.”
A földkerekség egyik legnevezetesebb húsáról van szó.
Az Alt Farm borsó-, szója- és algafehérjék keverékével dolgozva igyekszik elérni, hogy a nyomat úgy nézzen ki, és az íze is olyan legyen, mint a világhírű steaknek.
A nyomtatott kaja ötlete egyáltalán nem új, blogunkon több projektről számoltunk már be. Csokoládét, cukorkákat, rengeteg élelmiszert printeltek már, és természetesen a húsok sem kivételek. Sok cég alternatívát dolgoz ki, hogy a nagyüzemi állattartás káros környezeti és etikai hatásait csökkentse, és lényegében a steakek vegetáriánus, de ízvilágban az eredetihez nagyon hasonló változatát kínálják.
Magyarán, nem húst nyomtatnak, hanem lehetőséget kínálnak hústermékek pótlására, az embertelen és környezetkárosító nagyüzemi állattartás hatásainak csökkentésére. Ezek a „húsok” egytől egyig növényi fehérjéken alapulnak.
Az Alt Farm egyértelműen a textúrákra összpontosít.
„Szabadalmaztatott fúvókánkkal biokémiai enzimreakciók kivitelezhetők, amelyekkel megszilárdítjuk a nyomtatott terméket, és különféle textúrákat generálunk, például rostosakat a növényi alapú húsokhoz. Elsődlegesen ezekre fókuszálunk, de a technológia lehetőséget nyújt a nyomtatott húsok többféle, rágós, ropogós stb. textúrájának kidolgozására. Elsősorban a növényalapú húspiacot céloztuk meg, mert nagyon gyorsan növekszik, mérete és a sok szakterületi innováció egyértelműen támogatja a mi növekedésünket is” – magyarázza Kenny Fung vezérigazgató.
A nyomtatás rétegről rétegre történik, és ez alól a Waygu marhahús sem jelent kivételt. A borsó-, szója- és algafehérjékhez növényi zsiradékokat, shea-t, kókusz- és kakaóvajt is adnak.
A keverékből négy óra alatt készül el a steak, amellyel főként a kínai és az ausztrál piacot tervezik meghódítani. Az első prototípus 2023-ban kerülhet kereskedelmi forgalomba.