HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Másodpercek alatt 3D tárgyak formálhatók nyomtatott origamiból

ferenck 2023.09.27. 08:00

Sokszor türelem kell a 3D nyomtatáshoz. A nagy és bonyolult nyomatok órákig készülnek, az iparban pedig még tovább tart a folyamat. Ezért hasznos az automatizáció, de szakemberek egyébként is folyamatosan keresik a printerek felgyorsítási lehetőségeit.

A Tokió Egyetem kutatói teljesen másként, japánoktól nem meglepő módon hagyomány és modernitás, origami és 3D nyomtatás közös nevezőre hozásával közelítették meg a problémát.

3dnyomtatas_origami.jpg

Origamit nyomtattak. Nem ez volt az első eset a technológiatörténelemben, viszont újfent felhívták a figyelmet az origami-készítés kreativitására és a benne rejlő lehetőségekre.

A munkafolyamatot 4D nyomtatásnak tartják, mert a negyedik dimenzióval, az idővel drasztikusan csökken a printelés hossza. A végtermék szinte azonnal az óhajtott formává hajtogatja magát.

A kutatók lapos lapokat készítenek origami-mintákkal. A minták olyan összetettek lehetnek, hogy „haladó” origami-művészeknek is több órába telne a kidolgozásuk. Azonban a speciális eljárásnak köszönhetően, a lapokra forró vizet öntve, néhány másodperc alatt komplex alakzatokká állnak össze.

A munkához saját fejlesztésű algoritmust használnak, vele terveznek, a 2D lap pedig a papírhoz hasonlóan, alakul origami-alakzatokká. A mintákat az anyagfúváshoz hasonló eljárással nyomtatják műanyag lapra. Ők tintasugaras UV nyomtatásnak hívják, mert a printelt anyagok reagálnak UV-fényre.

A nyomat több anyagrétegből áll: az első az alap, a tintaréteg, legfelül pedig a vízhatlan védőborítás.

Az egyedi kialakítás miatt a hajtogatást segítő rések alakulnak ki. A nyomat a reaktív műanyaggal kapcsolatba lépő víz hatására rendeződik előre megtervezett formává. Például macskák, gömbök, de akár sapkák is pillanatok leforgása alatt kialakulnak belőle.

A projektnek nincs vége, a kutatók szerint bővíteni kell az ilyen alkalmazásokhoz használható anyagok számát. De ennél is fontosabb, hogy technikájukkal kevesebb hulladék termelődik.

Az origami-nyomtatást többek között a divatban és az egészségügyben alkalmazhatják.

Címkék: Japán 4D

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3318210521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása