HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatószálként újrahasznosított textíliák

ferenck 2022.04.08. 08:00

A műanyag a környezetszennyezés egyik fő oka, használatával és a használat közbeni problémákkal hosszú évek óta igyekszik kezdeni valamit a globális közösség. Az anyag ugyanakkor praktikus, könnyű kezelni, a környezetre és az egészségre való negatív hatásai viszont lassan tényleg felülírják a pozitív tulajdonságait.

A 3D nyomtatásban használt sok műanyagot nemcsak nyomatok készítéséhez alkalmazzák, hanem a jobb minőségű, hőre lágyulókból, például a nejlonból (poliamid, PA) és a poliészterből (PET) szintetikus textilrostokat is állítanak elő.

3dnyomtatas_textil.jpg

Bármiféle műanyag újrahasznosítása sokkal nehezebb, mint amilyennek tűnik, viszont egyre több az ezt célzó próbálkozás, például az olasz Roboze és a fenntartható textíliákban utazó, nemzetközi nagyvállalatoknak textilügyekben tanácsot adó, több évtizedes iparági tapasztalattal rendelkező Pielitalia innovatív megoldással reciklálja az elhasznált nejlont.

Az együttműködő felek közös célja körkörös gazdasági modell (circular economy) kidolgozása: a ruhákból kinyert poliamid másodlagos nyersanyaggá válik nyomtatott antibakteriális tárgyakhoz. A Roboze 2022 elején indította el a világ innovatív gyártóit megcélzó Circular Economy programját: életciklusuk végén nyomtatószálként (filament) hasznosítanának újra tárgyakat, illetve a munkafolyamat közbeni hulladékot.     

A Pielitalia egyik sajátossága, hogy szektorokon átívelő, változatos adottságokat szinkronba hozó projekteket talál ki. Mindegyik a környezetre, társadalomra és a közéletre pozitív hatással lévő, innovatív technológiai fejlesztés. A 3D nyomtatáshoz az azonos elveket valló Roboze egyértelműen az ideális olasz partner.

Fenntarthatóság, innováció, szinergia – ezek a projekt hívószavai, és egyben a két cég ars poeticája is.

A Roboze Elosztott Gyártása új termelési módot promótál: a világ minden pontján lévő 3D nyomtatóközpontokkal egy helyben lenne a gyártás és a felhasználás, így pedig a kevesebb hulladék és a szállítás kiiktatása, minimalizálása miatt csökkenne a negatív környezeti hatás.

A textíliákból újrahasznosított, fogyasztás utáni nejlon tökéletesen passzol ebbe a képbe.

Címkék: újrahasznosítás környezetbarát technológiák poliamid nyomtatószálak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5317787928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása