HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Új anyag 3D ételnyomtatáshoz

ferenck 2022.03.10. 08:00

A konyhaművészet mindig kreatív és eredeti volt, és folyamatosan újra feltalálja önmagát, hogy kielégítse az éhes torkokat, vagy egyszerűen csak gasztronómiai örömet szerezzen. Ezért talál ki sok chef és műkedvelő szakács szokatlan, olyan anyagokon alapuló recepteket, amelyeket nem nagyon tudunk elképzelni kajaként.

Egy szingapúri kutatócsoport is ezt az utat járja. A 3D nyomtatást és az okarát kapcsolnák össze, hogy aztán innovatív szakácsok egyedi fogásokat készítsenek a nem hétköznapi alapanyagból.

Nem ők az egyetlenek, akik a 3DP-t és az élelmiszerkészítést, élelmiszerek a konyhai stb. hulladékból való előállítását és a 3D nyomtatást közös nevezőre igyekeznek hozni.

3dnyomtatas_okara.jpg

Az általában fehér vagy sárgás színű, tápanyagokban gazdag okara szójapép vagy tofu-maradék, a szója oldhatatlan részeiből álló cellulóz, a szójatej és a tofu előállításakor, a pürésített szójabab kiszűrése után. Önmagában nincs különösebb íze, de általában növényi alapú húsalternatívákhoz használják.

És most már nyomtatni is fogják.

A kutatócsoport tanulmányban foglalta össze az eddigi eredményeket. Az okara részecskéket és a koncentrátum megfelelő méretét vizsgálták, hogy ne kelljen adalékanyaggal kiegészíteni 3D nyomtatás közben.

Sok gyártó pedig ilyen anyagokat, például szentjánoskenyér-lisztet, glicerint, xantángumit stb. adna a kajához, hogy a termék szerkezetét és alakíthatóságát befolyásoló reológiai tulajdonságait megváltoztassák. (A reológia az anyagok folyási tulajdonságaival foglalkozó tudomány.)

Az okara különféle textúráit elemezve, az optimális tintához megállapították a változókat, amelyekkel kivitelezhető az adalékanyagok nélküli printelés.

Egyelőre nem lehet tudni, mi lesz a technológiával, milyen mértékben befolyásolja a közeljövő gasztronómiáját, a kezdeményezés mindenesetre érdekes és szokatlan, és persze újabb jele, hogy a 3D nyomtatás ezen a területen is fontos szerepet játszhat.

Címkék: Szingapúr nyomtatóanyagok ételnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9016824200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása