HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Alkalmazkodik a lábunkhoz a hegymászó cipő

ferenck 2021.11.03. 08:00

Különböző sportokban, elsősorban a hozzájuk használt lábbelikben is egyre gyakrabban találkozunk a 3D nyomtatással. Az adidas közismert ezirányú úttörő tevékenységéről, de – szerencsére – nincs egyedül, mert más cégek szintén felismerték az additív megoldásokban rejlő lehetőségeket.

Sport, lábbelik és technológia találkozása mindig izgalmas, és egyáltalán nem újkeletű. Az utóbbi idők nagy újdonsága, hogy a 3D nyomtatás is jelen van (természetesen a mesterséges intelligencia is).

3dnyomtatas_athos.jpg

A spanyol Elisava Designiskola diákjai hegymászásra fejlesztettek tökéletes cipellőt, amely stílszerűen az Athos nevet viseli. A „cicalábakat” úgy dolgozták ki, hogy jobban segítsenek az egyensúlyozásban, a talpon maradásban, miközben megakadályozzák, hogy a hegymászó esetleg elcsússzon vagy elessen.

Ugyan nélkülözhetetlen darabok, de a hegymászó cipők mégis gyakran kényelmetlenek, sőt, nem egyszer okoznak balesetet, sebesülést viselőjüknek. Az egyik ok, hogy a profik sokszor két-három számmal kisebb cipőt hordanak, mert úgy jobban alkalmazkodnak a terephez, jobban tartják a pozíciót, ezzel szemben, fáj is nekik közben.

3dnyomtatas_athos0.jpg

A spanyol diákok pont ezt a problémát oldották meg 3D nyomtatással. Eredetileg „csak” a 3DP-re akartak valamilyen innovatív alkalmazást találni, aztán addig kutakodtak, amíg nem szembesültek a hivatásos hegymászók problémájával, hogy mennyire kényelmetlen cipőkben járnak.

Mindegyik hegymászó személyére szabott megoldást dolgoztak ki, hogy jobban alkalmazkodjanak a környezethez – és a cipők a lábakhoz –, növeljék a teljesítményt, és persze viselőik (végre) kényelmesen is érezzék magukat.

A lábbelik egyedivé alakítása elképzelhetetlen lett volna 3D nyomtatás nélkül: leszkennelték a lábakat, a prototípust személyre szabták, majd legyártották a cipőt – kinyomtatták, elvégezték az utómunkálatokat, végül pedig „összeszerelték.” A nyomtatott rész a cipő váza, a gumikat és más erősítő-feszítő darabokat külön kell hozzátenni.

Összességében egyszerű gyártófolyamatról van szó. TPU-t, termoplasztikus polimert használtak, ami azért jó, mert nagyon rugalmas, elasztikus. A 3DP természetesen más szempontból is kifizetődő volt: mivel felelősebb és fenntarthatóbb vele a gyártás, a munkafolyamatokon és az anyagokon is ötven-ötven százalékot spóroltak.  

        

Címkék: sport cipő személyre szabás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4016684652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása