HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatással és mesterséges intelligenciával készülnek a legmodernebb szemimplantátumok

ferenck 2024.03.19. 08:00

Köztudott, hogy a 3D nyomtatás egyre fontosabb szerepet játszik az orvosi szektorban. Kórházakban például személyre szabott gyógyászati termékeket, köztük szemimplantátumokat állítanak már elő.

A német Számítógépes Grafikai Kutatások Fraunhofer Intézete mesterséges intelligencia (MI) által támogatott automatizált módszert dolgozott ki szemimplantátumok készítésére. Gyorsabb és könnyebb lesz természetesnek kinéző, kényelmesebb és személyre szabott műszemek készítése.

3dnyomtatas_szemim_plant0.jpg

Szükség is lesz rájuk, mert a kereslet folyamatosan nő. Egy friss felmérés alapján világszerte nyolcmilliónál többen viselnek legalább egy szemimplantátumot. Ezeket a beültetéseket a kopás és az elhasználódás miatt öt-tízévente kell cserélni. Az ismételhetőség és a pontosság viszont komoly kihívás a manuális gyártófolyamatok számára.

Beszámolók szerint a nyomtatott szemek gyártása nyolcvan százalékkal rövidebb ideig tart, mintha hagyományos eljárásokkal készülnének. A 3DP-MI kombó pedig ötödére csökkenti a szemészek munkáját; a darabok utánozhatók, ismételhetők, plusz élethűek és a páciensre méretezhetők.

3dnyomtatas_szemimplant_2.jpg

A kutatók bevezető próba során tíz klinikai páciensen mutatták be új módszerük hatékonyságát. Mindegyik új szemprotézist kapott. A próbát követően kétszáznál több személynek implantáltak ugyanilyen műszemet a londoni Moorfields Szemkórházban.

A Fraunhofer-csapat jelenleg a módszert finomítja, pontosítja. A költségek drasztikus csökkentését tervezik, hogy még több ember hozzáférhessen teljesen élethű mesterséges szemhez.

Nincsenek egyedül és nem is ők az elsők. 2021-ben egy londoni férfi már kapott műszemet ugyanabban a kórházban. A beültetés élethűbb, mint a hagyományos eljárással készülő akril-alternatívák.

De nemcsak emberek kapnak szemimplantot: 2021-ben egy dél-koreai egyetemen eredeti szemét betegség miatt elveszítő kutyának printeltek egyet, és azóta több kutyának terveztek és nyomtattak egyedire kialakított műszemet.

Címkék: orvosi mesterséges intelligencia implantátum szemészet személyre szabás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6918344323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása