HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Jönnek a nyomtatott gyógyszertabletták?

ferenck 2021.10.20. 08:00

A szelektív lézeres szinterezés (SLS) egyik specialistája, a krakkói Sinterit technológiájával több gyógyszeripari terméket optimalizáltak már. A meleg-olvasztásos extrudálás módszerrel kombinálva, SLS nyomtatásra alkalmas porokat készítettek, amelyekből gyógyszertabletták hozhatók létre.

Polimerek széles választékát használva, a Greenwich Egyetem Innováció és Folyamattervezés Kutatóközpontjában (CIPER) legutóbb tablettákat nyomtattak. Az iparág és európai uniós kutatási programok által támogatott központban gyógyszerek adagolási formáihoz és orvosi műszerekhez használnak 3D nyomtatótechnológiákat.

3dnyomtatas_gyogyszer_4.jpg

A CIPER gyógyszeranyagokat tartalmazó, extrudált és granulált porok printeléséhez keresett technológiát. Fontos szempont volt, hogy a technika ne függjön nyomtatószálak (filament) fejlesztésétől.

Így találták meg a lengyel céget.

A Sinterit a bonyolult geometriájú tabletták tervezésében és nyomtatásában is segített. Lehetővé tette, hogy gyógyszer-szintű polimerekkel dolgozzanak, és más megoldásokkal kivitelezhetetlen – gyógyszert tartalmazó – tablettákat készítsenek.

3dnyomtatas_gyogyszer0_1.jpg

Az SLS eljárással korlátlan mennyiségű, hőtanilag stabil gyógyszeralapanyag dolgozható fel. Másik előnye, hogy az adagok pontosan nyomtathatók, az ugyanabban a szakaszban készülő szerek különböző erejűek lehetnek.

Ez pedig azt jelenti, hogy a páciens szükségletei szerinti adagolással, a 3DP ismét segít a személyre szabott medicina fejlődésében.

Az egyetem 2020-ban vásárolt Sinterit rendszert, tablettáikat egy hónapon belül tervezték és nyomtatták. A könnyen használható szoftver, a drága gyógyszereknél rendkívül fontos pormennyiség egyszerű ellenőrzése is a technológia előnyeihez tartoznak. Az utófeldolgozó eszközök szintén beváltak, mert a tablettákon semmilyen felesleges por nem maradt.

Mivel a munkafolyamat lépései csökkenthetők, a technológia kifejezetten költséghatékony, az egyetem Sinterit Lisa gépén ugyanabban a szakaszban több tabletta printelhető.

Címkék: orvosi gyógyszeripar szelektív lézeres szinterezés gyógyszernyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2016635862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása